Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας διατήρησης εβδομαδιαίων κερδών στις αγορές

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, με την ελπίδα ότι οι πολύ βαριές επιπτώσεις της κρίσης έχουν εκτονωθεί. Ο δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,6% σε εβδομαδιαία βάση, περιορίζοντας την πτώση στο -13% φέτος.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την ελπίδα ότι οι πολύ βαριές επιπτώσεις της κρίσης έχουν εκτονωθεί. Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,68% στην εβδομάδα, περιορίζοντας την πτώση από την αρχή του έτους στο -13%.

Η είδηση για μεγάλες περικοπές δαπανών στην Citigroup δημιουργεί αισιοδοξία για τις προσπάθειες του κλάδου να αναστηλώσει τους ισολογισμούς. Η Royal Bank of Scotland αντέδρασε με αρχική άνοδο 5% και τώρα κινείται 1% υψηλότερα, μετά την φήμη για επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η Societe Generale ενισχύεται 2,3% καθώς διαφαίνεται επικείμενη προσέγγιση από την Credit Agricole (+2%) με προσφορά εξαγοράς.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,4% στις 6.004 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,7% στις 6.750 μονάδες και ο CAC 0,62% στις 4.892 μονάδες.

Κέρδη αποκομίζει ο κλάδος χημικών προϊόντων κατόπιν των αποτελεσμάτων της Yara International (+8%), της μεγαλυτερης επιχείρησης φυτοφαρμάκων στον πλανήτη, που ανακοίνωσε διπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρσι.

Η TeliaSonera (+3,6%) «οδηγεί» τα κέρδη των τηλεφωνικών επιχειρήσεων, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά της από την France Telecom.

Η Novartis αντιδρά με άνοδο 1% στην αναβάθμιση της σύστασης της Morgan Stanley για την μετοχή της.

Στην Wall Street καθώς και στις ασιατικές συναλλαγές επικράτησαν τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά τα προηγούμενα «ράλι» τιμών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν χθες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην αμερικανική αγορά, τα ισχνά αποτελέσματα των Nokia και Pfizer δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν ουσιαστικά το κλίμα μετά το ράλι της Τετάρτης και ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,01%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,35%.

Οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν σε γενικές γραμμές σταθεροποιητική πορεία, με εξαίρεση την Αυστραλία (-1,78%) και την Κίνα, η η οποία έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες ρεκόρ (-12%), εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα για τις τράπεζες, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Οριακά κέρδη 0,06% απεκόμισε ο Hang Seng, ενώ πλησίον του 0,34% ενισχύθηκε ο ιαπωνικός Nikkei.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v