Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ ρυζιού με άνοδο 4% στο Σικάγο

Αναρρίχηση καταγράφει η τιμή του ρυζιού επί 5η συνεχόμενη συνεδρίαση σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, καθώς απειλούν να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες με περικοπή εξαγωγών για να διαφυλάξουν την εσωτερική ζήτηση.

Νέο ρεκόρ ρυζιού με άνοδο 4% στο Σικάγο
Αναρρίχηση καταγράφει η τιμή του ρυζιού παγκοσμίως επί πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και ανέρχεται σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, καθώς επικρατούν φόβοι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες με περικοπή εξαγωγών προκειμένου να διαφυλάξουν την εσωτερική ζήτηση.

Το συμβόλαιο Μαΐου του ρυζιού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο ενισχύθηκε 4% και ανήλθε στο ρεκόρ των 24,235 δολ. ανά 100 ουγγιές. Το συμβόλαιο έχει ενισχυθεί 16% αυτή την εβδομάδα κι έχει διπλασιαστεί από πέρσι.

Η Κίνα, η Αίγυπτος, το Βιετνάμ και η Ινδία έχουν περικόψει τις πωλήσεις στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται όλο περισσότερο οι χώρες-εισαγωγές δημητριακών να εξασφαλίσουν το προϊόν.

Η άνοδος στην τιμή του ρυζιού, που αποτελεί το βασικό είδος διατροφής για τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών καυσίμων και των υπολοίπων αγροτικών εμπορευμάτων, απειλούν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή στις αναπτυσσόμενς χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Στην αγορά φημολογείται ότι ασκούνται πιέσεις για μείωση των εξαγωγών και στην Ταϋλάνδη, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v