Οι τράπεζες οδήγησαν την άνοδο των ευρωαγορών

Οι τράπεζες ήταν εκείνες που οδήγησαν την σημερινή άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε ακολουθία των ενθαρρυντικών δηλώσεων που έκαναν το Σαββατοκύριακο ηγετικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μία νευρική συνεδρίαση που είχε συχνές εναλλαγές προσήμων.

Οι τράπεζες ήταν εκείνες που οδήγησαν υψηλότερα τις αγορές, μετά την ανακοίνωση στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί με τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Βιμ Ντουίζενμπεργκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, Ζαν-Κλοντ Τρισέ προέβλεψε ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 καθώς βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτών και επενδυτών.

Μεταξύ των τραπεζών που σημείωσαν κέρδη ήταν η Deutsche Bank, η HypoVereinsBank, η ING και η Lloyds. Η βρετανική τράπεζα δήλωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση της National Bank of New Zealand προκειμένου να περικόψει τα έξοδά της.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ασφαλιστικής εταιρίας Allianz, μετά την ανακοίνωσή της ότι προτίθεται να αντλήσει 4,4 δισ. ευρώ, αντί 3,5 δισ. ευρώ που είχε δηλώσει αρχικά, από τους μετόχους της, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να προστατέψει την βαθμολογία της.

Κερδισμένη ήταν και η μετοχή της Vivendi Universal, καθώς έντονη είναι η φημολογία ότι η Apple σχεδιάζει την εξαγορά της μουσικής μονάδας της Universal Music Group.

Παράλληλα, η μετοχή της MMO2, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας σημείωσε άνοδο, μετά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να εξέλθει από την αγορά της Ολλανδίας μετά από πέντε ζημιογόνα έτη.

Άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των χαλυβουργικών εταιριών Arcelor και ThyssenKrupp, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρίας του κλάδου MEPS International, η παραγωγή χάλυβα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, σε επίπεδα ρεκόρ.

Αντίθετα, η μετοχή της εταιρίας κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού ABB υποχώρησε καθώς η εταιρία δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους μετόχους την άδεια έκδοσης 400 εκατ. μετοχών προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία.

Με κέρδη της τάξεως του 1,08% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.849,40 μονάδες. Υψηλότερα κατά 1,30% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.874,98 μονάδες.

Ενισχυμένος κατά 1,51% είναι ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, βρισμόμενος αυτή την ώρα στις 2.775,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v