Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν πίεσαν τις ευρωαγορές

Αρνητικά έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από απογοητευτικές εταιρικές ανακοινώσεις, αλλά και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωοικονομία.

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ωστόσο κατόρθωσαν να περιορίσουν τις απώλειες ύστερα από την αντιστροφή κλίματος στη Wall, εν μέσω αρνητικών εταιρικών ανακοινώσεων αλλά και εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία των 12.

Ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4029,4 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,36%, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,97% στις 3034,81 μονάδες. Στην αγορά της Φρανκφούρτης, ο DAX υποχωρεί κατά 0,29% στις 3106,91 μονάδες.

Το κλίμα είχε επιβαρυνθεί από την έναρξη της συνεδρίασης, όταν η εταιρία χάλυβα Corus ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προτεινόμενη συγχώνευση με την βραζιλιάνικη Cia, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου. Οι μετοχές της εταιρίας υποχώρησαν κατά 27,3%.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της ευρωζώνης στο 2002, την οποία και περιμένει πλέον να αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξης του 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο ποσοστό του 1,4%.

Απώλειες της τάξης του 35% κατέγραψαν και οι μετοχές της Cable & Wireless, καθώς ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απολύσει περίπου 3.500 εργαζόμενους και να αποσυρθεί από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Αρνητικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου τηλεπικοινωνιών, με την Deutsche Telekom να υποχωρεί κατά 1,6% και τη France Telecom να καταγράφει πτώση 0,25%. Η θυγατρική της Orange, σημείωσε πτώση 0,3%.

Χαμηλότερα κατά 2,4% κατέγραψε ο τίτλος της Alcatel, ενώ και η Infineon Technologies σημείωσε πτώση 5%. Η Siemens κινήθηκε 3,6% χαμηλότερα, καθώς προειδοποίησε ότι το επόμενο έτος θα είναι αρκετά ”δύσκολο”, καθώς αναμένει πτώση των πωλήσεων.

Πτώση κατά 5% κατέγραψε και η μετοχή της Vivendi Universal, καθώς ανακοίνωσε ότι η θυγατρική εταιρία συνδρομητικής τηλεόρασης, Canal Plus, προσέφερε περί τα 480 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα αναμετάδοσης του γαλλικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v