Με κέρδη ουσίας έκλεισαν οι ευρωαγορές

Οι θετικές εταιρικές ανακοινώσεις από τη Vodafone αλλά και τη Bayer έδωσαν ανοδική ώθηση στις ευρωαγορές, η οποία ενισχύθηκε και από την αντίστοιχη εντυπωσιακή έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τη χθεσινή πτώση.

Τα αποτελέσματα της Vodafone αλλά και τα κέρδη της Bayer ύστερα από την ανακοίνωση πιθανής πώλησης της φαρμακευτικής της μονάδας, σε συνδυασμό με τη σχετικά υψηλή άνοδο στη Wall Street, οδήγησαν σε κέρδη τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η Vodafone, ο μεγαλύτερος όμιλος κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 10% ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε ότι τα EBITDA αυξήθηκαν 30% στα 6,2 δισ. στερλίνες, ενώ οι απώλειές της υποχώρησαν περισσότερο από το ήμισυ στα 4,34 δισ. στερλίνες.

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσαν ώθηση και στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, με τη France Telecom να ενισχύεται περί το 5,3%, την μονάδα κινητής τηλεφωνίας της πρώτης Orange να καταγράφει κέρδη 4,6% και την ανταγωνιστική της Vodafone, mmO2 να σημειώνει άνοδο 3,9%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές της UBS κατά 0,5%, καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδο κατά 1,3% σημείωσε και ο τίτλος της Commerzbank, της τέταρτης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, παρά την ανακοίνωση ζημιών 133 εκατ. ευρώ έναντι των κερδών που αναμενόταν.

Πτώση της τάξης του 4,7% σημείωσε ο τίτλος της Axa, της γαλλικής ασφαλιστικής, καθώς εμφανίστηκε επιφυλακτική σχετικά με την επίτευξη του στόχου της για αύξηση των κερδών του έτους κατά 20%.

Άνοδο κατά 6,5% κατέγραψαν οι μετοχές της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer, καθώς η εταιρία άφησε να εννοηθεί πιθανή η πώληση της φαρμακευτικής της μονάδας. Ο CEO της Bayer τόνισε ότι η εταιρία δεν θα επιμείνει πλέον να διατηρεί υψηλό μερίδιο στην εν λόγω μονάδα.

Πτώση της τάξης του 7,4% κατέγραψαν οι μετοχές της Vivendi Universal καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της, εξαιρουμένων αυτών της Vivendi Environnement, υποχώρησαν κατά 4,4% στα 7,3 δισ. ευρώ.

Χαμηλότερα κατά 3% κινήθηκε και ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, καθώς ανακοίνωσε ότι έληξαν οι συνομιλίες με τη Merrill Lynch σχετικά με την πιθανότητα προμήθειας των νέων τερματικών στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή των ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4085,0 μονάδες με κέρδη 1,73% ενώ ο CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,36% στις 3064,64 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 3101,57 μονάδες με κέρδη 1,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v