Μείωση προβλέψεων για Ευρωζώνη από Κομισιόν

Στο β΄ εξάμηνο του 2003 τοποθετεί την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, στην οποία περιέχεται πρόβλεψη για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, το 2002, στο 0,8% και το 2003 στο 1,8%. Αρνητικές είναι εξάλλου οι διαπιστώσεις για την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία, ενώ θετικότερες για αυτή των ασιατικών αγορών.

Μείωση προβλέψεων για Ευρωζώνη από Κομισιόν
Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ το 2002 υπολογίζεται σε 0,8%, ενώ το 2003 προβλέπεται ότι θα φθάσει μόλις το 1,8%. Επίσης αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί μόνον από το δεύτερο εξάμηνο του 2003 και μετά εφόσον η αγορά ανακτήσει την εμπιστοσύνη της, οι τιμές του πετρελαίου χαλαρώσουν και οι αγορές μετοχών επιδείξουν διατηρήσουν σταθερότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για την περίοδο 2002 – 2004 όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, 13 Νοεμβρίου.

Μετά την περσινή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, προσθέτει η έκθεση, σημειώθηκε ανάκαμψη κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οποία όμως δεν κατάφερε να διαρκέσει.

Η συρρίκνωση των επενδύσεων συνεχίστηκε και η ιδιωτική κατανάλωση ήταν εξασθενημένη λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που εμπόδισε την ενθαρρυντική αύξηση που παρατηρήθηκε στο διεθνές εμπόριο να εξαπλωθεί και στην εγχώρια ζήτηση.

Παρ’ όλα ταύτα, η αύξηση στα ποσοστά ανεργίας είναι περιορισμένη και κρίνεται προσωρινή, ενώ η μείωση του πληθωρισμού ακολουθεί βραδείς ρυθμούς. Ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, παρατηρεί η Κομισιόν, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί το 2002, σε 2,3% του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ (και σε 1,9% του ΑΕΠ στην ΕΕ), χωρίς να προβλέπεται σημαντική βελτίωση το επόμενο έτος.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αγορές, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε περίπου 2,3% για το 2002 και το 2003 χωρίς να προβλέπεται αξιόλογη επιτάχυνση πριν από τα μέσα του 2003, ενώ και για τη Λατινική Αμερική, οι αναπτυξιακές προοπτικές εκτιμήθηκαν επίσης προς τα κάτω.

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει κατά την επιτροπή η Ασία. ”Η ανάκαμψη σε άλλες συνεχίστηκε κυρίως στην Ασία και στις χώρες που βρίσκονται σε φάση μετάβασης προς την ελεύθερη οικονομία. Παρότι οι επιδόσεις της Ιαπωνίας εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, φαίνεται ότι η χώρα αυτή αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση. Για την υπόλοιπη Ασία αναμένονται υψηλοί και επιταχυνόμενοι αναπτυξιακοί ρυθμοί”.

Συνολικά, τονίζεται ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ αναθεωρείται προς τα κάτω σε 2,6% για το 2002 ενώ αναμένεται ότι το 2004 θα παρουσιάσει επιτάχυνση σε 4%. Μετά την πρώτη, από εικοσαετίας, συρρίκνωσή του το 2001, το διεθνές εμπόριο αναμένεται ότι το 2002 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% περίπου, και ότι μέχρι το 2004 θα φθάσει το 7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v