Αρνητικό το σκηνικό στην Ευρώπη

Έντονα πτωτικό εξακολουθεί να παραμένει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα και από τις ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία των 12. Αρνητικό δείχνoυν και το τοπίο για τις ΗΠΑ τα futures στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή της ομιλίας Γκρίνσπαν ενώπιον του Κογκρέσου.

Διευρύνουν τις απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα και από την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωοικονομία. Στις ΗΠΑ η προσοχή είναι στραμμένη στον πρόεδρο της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, και στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη στο 0,8% από το προηγούμενο ποσοστό του 1,4% για το έτος.

Εξάλλου, λίγο ύστερα από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, ο Γκρίνσπαν αναμένεται να εξηγήσει ενώπιον του Κογκρέσου τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε δραστική μείωση των επιτοκίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Υψηλές απώλειες κατά 27% καταγράφουν οι μετοχές της Corus, καθώς ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την προτεινόμενη συγχώνευση με τη βραζιλιάνικη Cia, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων χάλυβα.

Κατακόρυφη πτώση κατά 31% σημειώνει και ο τίτλος της Cable & Wireless, καθώς η εταιρία, η οποία αποκομίζει το ήμισυ των εσόδων της από τη διαχείριση web sites για επιχειρήσεις, ανακοίνωσε απολύσεις 3.500 εργαζομένων ύστερα από την καταγραφή απωλειών ύψους 4,5 δισ. στερλίνων στο πρώτο εξάμηνο.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,44% στις 4026,0 μονάδες, ενώ ακολουθεί και η αγορά του Παρισιού με απώλειες 1,50% στις 3018,64 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 2,92% στις 3024,78 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v