”Τρελή” κούρσα ανόδου στην Ευρώπη

Με κέρδη που ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη προσδοκία έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η άνοδος που κατέγραφαν ήδη από την αρχή της συνεδρίασης, ενισχύθηκε και από την αντίστοιχη εντυπωσιακή έναρξη των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά.

”Τρελή” κούρσα ανόδου κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές για να κλείσουν με εντυπωσιακά κέρδη, ενισχυμένες κυρίως από θετικές εταιρικές ανακοινώσεις.

Οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου διεύρυναν σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη που είχαν αποκομίσει την προηγούμενη εβδομάδα, με την ολλανδική Aegon να κερδίζει 12,1%, τη γαλλική Axa κατά 12,4% και τη γερμανική Munich re να ενισχύεται περί το 14%.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Commerzbank σημείωσε άνοδο 12,6%, ενώ ακολούθησαν οι BNP Paribas και Deutsche Bank με κέρδη 9,1% και 8,1% αντίστοιχα.

Εξάλλου, η Abbey National αύξησε τα κέρδη της κατά 7,3%, ύστερα από την ανακοίνωση των σχεδίων της Bank of Ireland για πιθανή συγχώνευση με τη βρετανική τράπεζα.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιριών του πετρελαϊκού κλάδου, με τις BP και Shell να κερδίζουν 5,1% και 4,7% αντίστοιχα, καθώς η Lehman Brothers τις αναβάθμισε σε equal-weight και overweight αντίστοιχα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν η Philips, οι μετοχές της οποίας εκτινάχθηκαν κατά 9,5%, καθώς ο ολλανδικός όμιλος ηλεκτρονικών διατήρησε τις θετικές εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη του έτους, ανακοινώνοντας παράλληλα συρρίκνωση των ζημιών της.

Την πορεία της Philips ακολούθησαν και άλλες εταιρίες του κλάδου, με την ASML να κερδίζει 18%, όπως και η Alcatel, και η Infineon να κλείνει με κέρδη 9,3%.

Το γενικότερο ανοδικό κλίμα δεν παρέλειψε να ακολουθήσει και η LVMH, η οποία κατέγραψε κέρδη 7,8% καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 2% στα 8,85 δισ. ευρώ για τους εννέα μήνες του έτους.

Με κέρδη 5,4% έκλεισαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της BMW, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε τη μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβάνοντάς την στη λίστα με τις προτεινόμενες μετοχές.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 5,05% στις 4130,3 μονάδες, ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 της γαλλικής αγοράς, με κέρδη κατά 6,96% στις 3086,03 μονάδες. Ο DAX διαμορφώνεται στις 2996,61 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 5,14%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v