Κρατάει τα κέρδη το Λονδίνο, πτώση σε DAX, CAC

Μόνο η αγορά του Λονδίνου διατηρεί τα κέρδη από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ οι απώλειες των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Φρανκφούρτη, επισκιάζουν τα θετικά νέα από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Πτωτικές τάσεις διαγράφονται κατά κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το Λονδίνο, καθώς η πτώση των τραπεζών και των εταιριών κατασκευής αυτοκινήτων κυρίως είναι αυτή που οδηγεί σε απώλειες και το χρηματιστήριο του Παρισιού.

Αίσθηση προκάλεσαν στην αγορά οι δηλώσεις του Ότμαρ Ίσινγκ της ΕΚΤ, ο οποίος σχολίασε δραματική την κατάσταση των γερμανικών τραπεζών, προτείνοντάς τις να προχωρήσουν σε επαναγορά ιδίων μετοχών.

Την πτώση του γερμανικού δείκτη δεν κατορθώνει να ανακόψει ούτε και η θετική ανακοίνωση για απροσδόκητη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,8% τον Αύγουστο, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για πτώση 0,3%.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, διευρύνει τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καταγράφοντας πτώση περί το 3%, ενώ ακολουθεί και η Commerzbank, με πτώση κοντά στο 1%.

Τις απώλειες της γερμανικής αγοράς επιτείνει και η πτωτική πορεία των εταιριών κατασκευής αυτοκινήτων, εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο έτος.

Η μετοχή της DaimlerChrysler καταγράφει απώλειες 5,2%, με τη Credit Suisse First Boston να υποβαθμίζει τη σύστασή της για την εταιρία σε neutral από outperform.

Αντίστοιχα, πτώση κοντά στο 4% καταγράφουν και οι μετοχές της BMW, ενώ και ο τίτλος της Volkswagen, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας του κλάδου, υποχωρούν περί το 3,6%.

Αντίθετα, κέρδη της τάξης του 3,5% σημειώνει ο τίτλος της Alcatel, καθώς η Credit Suisse συνέστησε στους επενδυτές να αυξήσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχές της βιομηχανίας.

Ανοδική πορεία ακολουθεί και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, με την BT Group να σημειώνει άνοδο κατά 2,6%, καθώς η Merrill Lynch αναβάθμισε την εταιρία σε neutral από underweight, λόγω των προσπαθειών της εταιρίας για μείωση του χρέους.

Κέρδη κατά 1,6% καταγράφει και η μετοχή της Portugal Telecom, ενώ περί το 4% αυξάνει τα κέρδη της και η France Telecom. Αντίθετα, την πορεία του κλάδου δεν ακολουθεί ο τίτλος της Deutsche Telekom, καθώς ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να απολύσεις 45.000 εργαζόμενους μέχρι το 2005.

Ο FTSE 100 διαμορφώνεται στις 3763,8 μονάδες με κέρδη 0,89%, ενώ ο DAX υποχωρεί περί το 2% στις 2568,87 μονάδες, και ο CAC 40 ακολουθεί με απώλειες 0,40% στις 2683,56 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v