Προσπάθειες αντίδρασης από τις ευρωαγορές

Μια έκπληξη επεφύλασσαν για τους αναλυτές στο άνοιγμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν ανοδικά, παρά τις περί αντιθέτου τεχνικές αναλύσεις, δείχνοντας μια διάθεση να ανατρέψουν το εις βάρος τους κλίμα των τελευταίων εβδομάδων. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται επισημαίνοντας ότι αναμένονται μάκρο στοιχεία που θα ”πιέσουν” τους δείκτες.

Έκπληξη προκάλεσε στους αναλυτές το θετικό άνοιγμα των ευρωαγορών, και η διάθεσή τους να ξεφύγουν από το πτωτικό κανάλι των τελευταίων εβδομάδων, ωστόσο, οι ίδιοι τόνιζαν ότι δεν πείθονται για τη δυναμική μιας αντίδρασης καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο αρνητικό σενάριο.

Λίγο μετά το άνοιγμα, όμως, ο DAX βρίσκεται στο +0,79%, ο CAC 40 στο +0,62% και ο FTSE 100 στο +0,10%.

Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλίμα θα παραμείνει υποτονικό στις ευρωαγορές, καθώς αφενός η πτώση του δείκτη S&P 500 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, αλλά και η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπους ότι η ”επίθεση στο Ιράκ μοιάζει αναπόφευκτη” ενδέχεται να ανακόψουν το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε χθες κατά 1,9% στις 785,28 μονάδες, σημείο που προσέγγισε στις 27 Απριλίου του 1997, διευρύνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των κλάδων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τεχνολογίας έως το τέλος του έτους.

Σε επίπεδο μετοχών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πτωτικά θα κινηθούν, μετοχές των δύο ανωτέρω κλάδων όπως οι HVB Group, ASML Holding και Allianz AG, που κατέγραψαν απώλειες έως και 3,9% χθες στη Wall, ενώ κινητικότητα αναμένεται και για τη μετοχή της Credit Suisse Group που ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να περικόψει το 7% του δυναμικού της.

Ωστόσο, θετική νότα στις συνεδριάσεις αναμένεται να δώσουν μετοχές όπως οι Logica Plc, Novartis AG και Abbey National, η κάθε μία για δικούς της λόγους, καθώς είτε σύναψαν σημαντικές συμφωνίες για το μέλλον, είτε ανακοινώνουν ικανοποιητικά μεγέθη.

Πάντως, οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή και στην ανακοίνωση, αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, του δείκτη ανεργίας στη Γερμανία, ο οποίος αναμένεται να έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία –για έκτο συνεχή μήνα- το Σεπτέμβριο, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για ύφεση στην έως τώρα δυναμικότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v