Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με νέες απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αρνητικά επέδρασε ακόμη και η ένταση στις σχέσεις Ιράκ-ΗΠΑ, καθώς και οι φόβοι για επικείμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Σε νέες απώλειες οδηγήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδα, καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και οι φόβοι για επικείμενη σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ.

Στελέχη της Deutsche Bank δηλώνουν πως η παγκόσμια οικονομία μοιάζει να έχει επιβραδύνει το ρυθμό ανάκαμψής της. Εξάλλου, οι ανησυχίες για την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, που πλέον φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο, επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση κλίματος στις αγορές.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3780,9 μονάδες με απώλειες 0,86% ενώ ακολούθησε και ο CAC 40 με πτώση 1,17% στις 2733,56 μονάδες. Ο DAX διαμορφωνόταν στις 2662,02 μονάδες, με πτώση 1,94%.

Παράλληλα, συνεχίστηκε για άλλη μια συνεδρίαση η πτωτική πορεία των τραπεζών, ύστερα από την αρνητική προειδοποίηση της Credit Suisse Group την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας υποχώρησαν κατά 3,6%.

Πτώση της τάξης του 8% κατέγραψαν οι μετοχές της Bank of Ireland, καθώς η τελευταία επιβεβαίωσε την προσέγγιση της βρετανικής Abbey National, σχετικά με πιθανή συγχώνευση. Αντίθετα, ο τίτλος της Abbey National σημείωσε κέρδη 7,2%.

Κέρδη περί το 2% κατέγραψαν οι μετοχές της ασφαλιστικής Allianz, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι δεν σχεδιάζει να πουλήσει κανένα μερίδιο συμμετοχής της σε άλλες εταιρίες προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Άνοδο περί το 6,6% κατέγραψε και η Prudential, ενώ και η Swiss Re κέρδισε 3%.

Πτώση κατά 3,6% κατέγραψε η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς ο επικεφαλής της Deutsche Post, Κλάους Τσουμβίνκελ, διέψευσε τις φήμες που τον έφεραν ως τον επόμενο πρόεδρο της γερμανικής τηλεπικοινωνιακής.

Μεγάλες απώλειες κατά 10% σημείωσαν και οι μετοχές της ASML, ύστερα από την υποβάθμισή της από την UBS Warburg, ενώ και η Philps Electronics υποχώρησε περί το 5,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v