Μακροοικονομικοί φόβοι πιέζουν την Ευρώπη

Αρνητικό για ακόμη μια ημέρα το ξεκίνημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου επικρατεί έντονο το κλίμα ανησυχίας για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ύστερα από τα χθεσινά άσχημα μακροοικονομικά στοιχεία. Οι αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις πετρελαϊκές μετοχές και τον ιταλικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πτωτικά ξεκίνησαν και σήμερα οι ευρωαγορές υπό το κλίμα της ανησυχίας για την εξέλιξη της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Λίγο μετά το άνοιγμα, έντονα πτωτικά κατά 1,11% κάτω κινείται ο γαλλικός CAC 40, και ο DAX υποχωρεί κατά 1,28%, ενώ από την πτώση δεν ξέφυγε ούτε ο FTSE 100, ο οποίος ξεκίνησε με πτώση 0,54%.

Η ανησυχία για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών για νέες τοποθετήσεις, αναμένεται –σύμφωνα με τους αναλυτές- να διαμορφώσουν το κλίμα στις ευρωαγορές σήμερα, το οποίο κάθε άλλο παρά θετικό προβλέπουν.

Η χθεσινή ανακοίνωση της υποχώρησης του ευρωπαϊκού δείκτη μεταποίησης που εγείρει νέους φόβους όσον αφορά στη δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας, η φημολογούμενη αύξηση άνω του 3% του γερμανικού ελλείμματος, αλλά και η ”βουτιά” του γαλλικού CAC 40 αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις ευρωαγορές.

Σε επίπεδο μετοχών, πτωτικά αναμένεται να κινηθούν οι πετρελαϊκές μετοχές με αιχμή τις BP και Shell, μετά την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, ενώ και η Rexel, η μεγαλύτερη αλυσίδα παγκοσμίως πώλησης ηλεκτρικών ειδών –της οποίας η μετοχή έχει υποχωρήσει στο Παρίσι κατά 32% από τις αρχές του έτους- αναμένεται πτωτικά καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη α’ εξαμήνου είναι μειωμένα κατά το ήμισυ. Με υποχώρηση αναμένεται να διαπραγματευτεί και η μετοχή της Pinault-Printemps-Redoute που κατέχει το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Rexel.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, παράλληλα, η ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Αυγούστου στην Ιταλία, ο οποίος προβλέπεται ότι θα έχει υποχωρήσει σε ”χαμηλό” έως και πέντε μηνών, επηρεάζοντας σαφώς την πορεία των δεικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v