Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού κυρίως κλάδου να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με την ιρλανδική τράπεζα Allied Irish Banks.

Το σκάνδαλο με την απάτη των 750 εκατ. δολαρίων από στέλεχος της Allied Irish Banks, δημιούργησε έντονο αρνητικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο, πιέζοντας παράλληλα και τους ευρωπαικούς δείκτες.

Οι μετοχές της Allied Irish Banks σημείωσαν απώλειες ύψους 16,5% στο Δουβλίνο, καθώς στέλεχος της μονάδας της στις ΗΠΑ δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του ύστερα από την αποκάλυψη απάτης 750 εκατ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση αυτή της μεγαλύτερης ιρλανδικής τράπεζας επέδρασε καταλυτικά και για τους υπόλοιπους τραπεζικούς ομίλους. Η Standard Chartered σημείωσε απώλειες κατά 3,6%, η Royal Bank of Scotland υποχώρησε περί το 2,3% ενώ και η Barclays κατέγραψε πτώση κατά 1,9%.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή προειδοποίηση της αμερικανικής Ciena για απώλειες υψηλότερες από ότι αναμενόταν. Η Vodafone σημείωσε πτώση 2,8% ενώ και η γαλλική Orange, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κινητής τηλεφωνίας, υποχώρησε κατά 3,3%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,38% στις 5037,8 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε περί το 0,79% διαμορφούμενος στις 4273,81 μονάδες ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε μεγάλες απώλειες περί το 2,98% κλείνοντας στις 4789,42 μονάδες.

Οι απώλειες του DAX οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ανακοίνωση της DaimlerChrysler για μείωση των ετήσιων κερδών κατά το ήμισυ. Η εταιρία ανακοίνωσε ακόμη την περικοπή του μερίσματος για πρώτη φορά μετά τη συγχώνευση το 1998.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v