Η Αργεντινή παρασύρει τις ευρωπαϊκές αγορές

Καθοδικά ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές παρασυρόμενες από την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να μετατρέψει το χρέος της από δολάρια σε πέσος και μάλιστα σε ισοτιμίες χαμηλότερες της αγοράς.

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2002



Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX ξεκίνησε με απώλειες της τάξεως του 0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται καθοδικά κατά 0,30%, ενώ ο δείκτης FTSE του Λονδίνου εμφανίζει απώλειες 0,21%, επηρεασμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να μετατρέψει το χρέος της από δολάρια σε πέσος, σε ισοτιμίες χαμηλότερες της αγοράς.

Επαληθεύοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για νευρική πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών στο άνοιγμα της εβδομάδας, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με αρνητικό πρόσημο. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX ξεκίνησε με απώλειες της τάξεως του 0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται καθοδικά κατά 0,30%, ενώ ο δείκτης FTSE του Λονδίνου εμφανίζει απώλειες 0,21%.

Στο άνοιγμα της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές επαλήθευσαν τις προβλέψεις των αναλυτών για νευρική πορεία, λόγω της έλλειψης ενθαρρυντικών επιχειρηματικών ειδήσεων, αλλά η πτωτική τους πορεία ενισχύθηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση της θυγατρικής της Banco Santander Hispanο στην Αργεντινή - Banco Bilbao Vizcaya Argentaria- σύμφωνα με την οποία μετατρέπει όλο το χρέος της αλλά και τα αποθεματικά της από δολάρια σε πέσος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ο δείκτης Dow Jones Stoxx 50 άρχισε να καταγράφει καθοδική πορεία κατά 0,7% πέφτοντας στις 3578.54 μονάδες, ενώ και οι γενικοί δείκτες επηρεάστηκαν αρνητικά ενισχύοντας την καθοδική πορεία τους.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο, εκτός της αρνητικής πορείας του τραπεζικού κλάδου, καθοδική πορεία ακολουθεί και ο κλάδος των διαφημίσεων, ιδιαιτέρως ύστερα από την ανακοίνωση της γαλλικής WPP ότι οι διαφημιστικές της δαπάνες θα παραμείνουν στάσιμες αυτό το έτος, χωρίς να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, Publicis Groupe, υποχωρεί κατά 2,2%, παρασύροντας όλο τον κλάδο των διαφημίσεων.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v