Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις λόγω subprime σε Ευρώπη-Wall Street

Οι ανησυχίες για τις σοβαρές επιπτώσεις κατά κύριο λόγo στον χρηματοοικονομικό κλάδο –αλλά όχι μόνο– από τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων επέστρεψαν στον επενδυτικό ορίζοντα, οδηγώντας χαμηλότερα τις ευρωαγορές και ασκώντας σημαντικές πιέσεις στα παράγωγα της Wall Street. Στο 0,33% η πτώση για τον DAX.

Οι ανησυχίες για τις σοβαρές επιπτώσεις κατά κύριο λόγο στον χρηματοοικονομικό κλάδο –αλλά όχι μόνο– από τη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων επέστρεψαν στον επενδυτικό ορίζοντα, οδηγώντας χαμηλότερα τις ευρωαγορές και ασκώντας σημαντικές πιέσεις στα παράγωγα της Wall Street.

Για μία ακόμη συνεδρίαση στην ”αιχμή” της υποχώρησης οι μετοχές τραπεζών, με τις Societe Generale (-2%) και Deutsche Bank (-1,5%) να σημειώνουν τις υψηλότερες απώλειες, ενώ έντονες πιέσεις και στη μετοχή της Barclays (-2,5%), λόγω υποβάθμισης της σύστασής της από κορυφαίους οίκους αλλά και ”υποψιών” για παροχή δανείων στη χρεοκοπημένη γερμανική τράπεζα Landesbank Sachsen Girozentrale.

Οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώθηκαν και στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, αν και διαμορφώθηκε σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Δεδομένων όλων των παραπάνω αρκούντως δυσάρεστων ειδήσεων και οι 18 δείκτες των χρηματιστηρίων της Δ. Ευρώπης σημειώνουν σημαντικές απώλειες, με τον DAX να αποδυναμώνεται 0,33%. Στο 1,03% η αποδυνάμωση για τον CAC ενώ πλησίον του 0,80% υποχωρεί ο FTSE 100.

Πτωτική πορεία και για τα παράγωγα της Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί κατά 42 μονάδες, ο Nasdaq αποδυναμώνεται πλησίον των 8,50 και ο S&P 500 κατά 5,50.

Στο μακροοικονομικό πεδίο σημαντικό μερίδιο της επενδυτικής προσοχής προσελκύουν η ανακοίνωση για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ο δείκτης μεταποίησης που συντάσσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Ρίτσμοντ για τον ίδιο μήνα, καθώς και η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed στις 7/8.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v