Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολικό sell-off στις ευρωαγορές

Οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία καταβυθίστηκαν και τα futures προοιωνίζονται νέα πτώση για τη Wall Street, εξαιτίας της κλιμάκωσης της παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας. Τα ομόλογα ανά τον πλανήτη ενισχύονται και τα χρηματιστήρια και τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών σφυροκοπούνται, καθώς εκδηλώνεται μαζική αναδίπλωση από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία καταβυθίστηκαν και τα futures προοιωνίζονται νέα πτώση για τη Wall Street, εξαιτίας της κλιμάκωσης της παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας που απειλεί να πλήξει σοβαρά τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη.

”Βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα”, δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι είναι νωρίς για επιστροφή στα χρηματιστήρια, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα των επιπτώσεων στη διεθνή ανάπτυξη.

Τα ομόλογα ανά τον πλανήτη ενισχύονται και το γεν κάνει ράλι έναντι του δολαρίου, καθώς εκδηλώνεται μαζική αναδίπλωση από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Οι απώλειες για τους ώριμους ευρωπαϊκούς δείκτες ξεπερνούν το 2%, με τον δείκτη FTSE να υποχωρεί κάτω από τις 6.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και να κινείται με πτώση 2,6% στις 5.951 μονάδες, τον DAX 2,03% στις 7.294 μονάδες και τον CAC 2,5% στις 5.306 μονάδες.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI υποχωρεί 0,9% κι έχει διολισθήσει 11% από το υψηλό 2007 της 19ης Ιουλίου.

Τα νομίσματα και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών υπόκεινται σε μαζικές πωλήσεις και ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες.

Στο χρηματιστήριο της Τουρκίας οι απώλειες ξεπερνούν το 5%, ενώ στης Πολωνίας το 4%. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το κραχ του 1987, καθώς οι επενδυτές αποτραβιούνται από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο των πωλήσεων και η Commerzbank υποχωρεί 2,3% και η BNP Paribas 2,4%.

Η Cie. de Saint-Gobain αντιδρά με πτώση 2,3% στην υποβάθμιση της μετοχής της από την JP Morgan.

Η Zurich Financial Services υποχωρεί 1,6%, αν και τα τριμηνιαία αποτελέσματά της ικανοποίησαν τις αγορές.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, με πτώση που έφτασε το 7% για την αγορά της Ν. Κορέας και το 2% για το Τόκιο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με την αυστραλέζικη τράπεζα Rams Home Loan να καταβυθίζεται 60% και τη Mitsubishi UFJ Financial, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, 3,7%.

Στην αμερικανική συνεδρίαση που προηγήθηκε, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έσβησε όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς, καθώς φημολογείται ότι η Countrywide Financial (-13%), μεγαλύτερη εταιρία στεγαστικών πιστώσεων στις ΗΠΑ, θα βάλει ”λουκέτο”.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένονται τα στατιστικά μεγέθη από την αμερικανική αγορά όπου ξεκίνησε ο ”ιός” των επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατασκευών οικιών του Ιουλίου αλλά και ενδείξεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας με τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v