Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κατάρρευση” 2% στο άνοιγμα των ευρωαγορών

Με κάθετη πτώση στο 2% διαμορφώνονται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις δραματικές απώλειες στις ασιατικές αγορές και το ξεπούλημα στους δείκτες της Wall Street, καθώς ο ”ιός” των επιφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ απειλεί με κρίση ρευστότητας τις παγκόσμιες αγορές. Οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο των πωλητών.

Με κάθετη πτώση διαμορφώνονται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις δραματικές απώλειες στις ασιατικές αγορές και το ξεπούλημα στους δείκτες της Wall Street, καθώς ο ”ιός” των επιφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ απειλεί με κρίση ρευστότητας τις παγκόσμιες αγορές.

Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο των πωλήσεων και η Commerzbank υποχωρεί 2,3% και η BNP Paribas 2,4%. Η Cie. de Saint-Gobain αντιδρά με πτώση 2,3% στην υποβάθμιση της μετοχής της από την JP Morgan. Η Zurich Financial Services υποχωρεί 1,6%, αν και τα τριμηνιαία αποτελέσματά της ικανοποίησαν τις αγορές.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,93% στις 5.991 μονάδες, ο DAX 1,8% στις 7.310 μονάδες και ο CAC 2% στις 5.332 μονάδες.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, με πτώση που έφτασε το 7% για την αγορά της Ν. Κορέας και το 2% για το Τόκιο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με την αυστραλέζικη τράπεζα Rams Home Loan να καταβυθίζεται 60% και τη Mitsubishi UFJ Financial, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, 3,7%.

Στην αμερικανική συνεδρίαση που προηγήθηκε, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έσβησε όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς, καθώς φημολογείται ότι η Countrywide Financial (-13%), μεγαλύτερη εταιρία στεγαστικών πιστώσεων στις ΗΠΑ, θα βάλει ”λουκέτο”.

Κλυδωνισμούς υφίστανται τα υψηλής απόδοσης νομίσματα, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το κραχ του 1987, καθώς οι επενδυτές αποτραβιούνται από τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Το νόμισμα, το αποκαλούμενο κίουι, διολίσθησε 2,5% έναντι του δολαρίου και 2,9% έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v