Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σφαγή” στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σε ελεύθερη πτώση διολίσθησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το κραχ του ’87, καθώς η επέκταση της παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας προκαλεί ”ξεπούλημα” υψηλής επικινδυνότητας τοποθετήσεων. Ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα κατακρημνίστηκε 7,3% ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, ο Hang Seng και ο Straits Times καταβυθίστηκαν πάνω από 3%.

Σε ελεύθερη πτώση διολίσθησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το κραχ του ’87, καθώς η επέκταση της παγκόσμιας κρίσης ρευστότητας προκαλεί ”ξεπούλημα” υψηλής επικινδυνότητας τοποθετήσεων.

Ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα κατακρημνίστηκε 7,3%, οι Hang Seng και Straits Times καταβυθίστηκαν πάνω από 3%, ενώ στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,99%.

Η αυστραλέζικη τράπεζα στεγαστικής πίστης Rams Home Loans δήλωσε αδυναμία επαναχρηματοδότησης βραχυπρόθεσμων πιστώσεων στις ΗΠΑ ύψους 5 δισ. δολαρίων, προσκομίζοντας πλέον αποδείξεις για την επέκταση της ασιατικής κρίσης σε διεθνούς εμβέλειας κρίση ρευστότητας.

Η Merrill Lynch προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να χρεοκοπήσει η Countrywide Financial, ο μεγαλύτερος οίκος στεγαστικών πιστώσεων της Αμερικής.

”Αίμα χύνεται στα χρηματιστήρια, όλοι είναι πανικόβλητοι κι έχουν κάθε λόγο να είναι πανικόβλητοι,” δήλωσε αναλυτής των ασιατικών αγορών.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες απώλεσαν 3,2% στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ενώ ο Dow Jones απώλεσε χθες το ψυχολογικό φράγμα των 13.000 μονάδων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού απώλεσε 3,6% σβήνοντας όλα τα κέρδη της περσινής χρονιάς. Από τις 1.060 μετοχές που καλύπτει ο δείκτης, μόνο 28 ενισχύθηκαν σε όλη την ασιατική περιφέρεια.

Ο σύνθετος δείκτης στην Τζακάρτα της Ινδονησίας βυθίστηκε 6,3% ενώ η αγορά των Φιλιππίνων 6% και της Ταϊβάν 4,6%.

Στην Κίνα ο δείκτης CSI 300 περιορίζει τις απώλειες στο 1,6% στις 4.721 μονάδες, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v