Ifo και Nortel ”ρίχνουν” την Ευρώπη

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζουν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τόσο οι αρνητικές εκτιμήσεις της Nortel όσο και η υποχώρηση του δείκτη Ifo στη Γερμανία, οδηγούν τους δείκτες σε υψηλές απώλειες.

Υψηλές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τις αρνητικές εκτιμήσεις της Nortel αλλά και την υποχώρηση του Ifo σε χαμηλό εξαμήνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο 88,8 από το 89,9 του Ιουλίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση στο 89,5.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τριών μεγαλυτέρων εταιριών του DAX, DaimlerChrysler, Siemens και Deutsche Bank που υποχωρούν κατά 3%, ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων του δείκτη.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οτιδήποτε έχει σχέση με το οικονομικό μέγεθος της Γερμανίας, έχει πάντα επίδραση και επί ευρωπαϊκού εδάφους, όντας η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.

Η Alcatel καταγράφει σοβαρές απώλειες άνω του 7%, καθώς η Nortel Networks, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της για το τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν κατά 10%.

Πτώση κατά 3% καταγράφει και ο τίτλος της Nokia, ενώ ακολουθεί και η Ericsson με απώλειες κοντά στο 8%.

Πτωτικά κινείται και ο πετρελαϊκός κλάδος, με τη βρετανική BP να υποχωρεί κατά 2,6%, ύστερα από τις φήμες σχετικά με πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Η Royal Dutch/Shell Group σημειώνει απώλειες κατά 2,5%.

Πτώση ωστόσο σημειώνει και η μετοχή της Carrefour, παρά την ανακοίνωση υψηλότερων κερδών κατά 25% στο πρώτο εξάμηνο. Κατά 2,3% υποχωρεί και ο τίτλος της Fortis, που ανακοίνωσε πτώση των κερδών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v