Οι φόβοι για ”double dip” μπερδεύουν την Ευρώπη

Η εκ νέου εντεινόμενη ανησυχία των διεθνών αναλυτών για μια παρατεταμένη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, διαγράφεται με το ξεκίνημα της εβδομάδας στo ταμπλό των ευρωαγορών. Μικτά συναισθήματα με το άνοιγμα, με τους δείκτες να κινούνται νευρικά εναλλάσσοντας πρόσημα. Ωστόσο, αισιόδοξη νότα παραμένει η στάση των εταιριών τηλεπικοινωνίας.

Οι φημολογίες για διπλή ύφεση επηρεάζουν στο ξεκίνημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που ξεκίνησαν νευρικά, με το Παρίσι αδύναμο να ακολουθήσει την τάση των άλλων ευρωαγορών. Κλειστή παραμένει σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω αργίας των τραπεζών.

Θετικά ξεκίνησε κατά το άνοιγμα ο DAX προσεγγίζοντας τις 3843,06 μονάδες και σημειώνοντας άνοδο 0,39% για να ”γυρίσει” λίγο αργότερα στο -0,22%. Πτωτική η τάση για τον CAC 40 από την αρχή καθώς υποχωρεί κατά 0,20% στις 3519,17 μονάδες.

Ανήσυχοι δείχνουν, άλλωστε, κορυφαίοι αναλυτές όσον αφορά στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για τις οποίες εκτιμούν ότι θα κινηθούν νευρικά και εν τέλει πτωτικά λόγω ανησυχιών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι παραπάνω φόβοι εντείνονται, ύστερα από τη δημοσιοποίηση σχολίων στη Wall Street Journal Europe, που αναφέρουν ότι η αμερικανική και κατ’ επέκταση η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να μην καταφέρουν να ανακάμψουν σε περίπτωση που οι τιμές πετρελαίου ξεπεράσουν τα 30 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, τονίζουν, αρκετά είναι τα ”χαρτιά” που σε επίπεδο μετοχών ενδέχεται να παρασύρουν πτωτικά τις αγορές. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τις μετοχές των SAP, Axa, οι οποίες ωστόσο έχουν ”κερδίσει” περί το 12% τον τρέχον μήνα.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν και οι μεταλλουργίες, ειδικά στην αγορά της Φρανκφούρτης, ύστερα από τα στοιχεία των συνδικάτων των εργαζομένων που κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής του κλάδου εφέτος κατά 4%.

Ωστόσο, αισιόδοξη νότα αναμένεται να δώσουν οι τηλεπικοινωνίες, ύστερα από δημοσιεύματα που θέλουν την Κομισιόν να ελαστικοποιεί τη νομοθεσία για την κινητή 3ης γενιάς. Ανοδικά, λοιπόν, αναμένεται να κινηθούν οι Deutsche Telekom, T-Mobile και Vivendi Universal.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v