Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Ευρώπη

Η αρνητική στροφή του Dow Jones και οι επιφυλάξεις που εξέφραζαν οι αναλυτές για την εξάρτηση των εξαγωγών της ευρωζώνης από τις ΗΠΑ, αλλά και τα ευχάριστα εταιρικά νέα (Axa, Nestle, Lufthansa) αποτέλεσαν τα δεδομένα για τους επενδυτές στις σημερινές συνεδριάσεις στις ευρωπαικές αγορές που έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωαγορές σε μια ημέρα που σημαδεύτηκε από την ανακοίνωση θετικών εταιρικών νέων, την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος στην ευρωζώνη, που γενικώς λειτούργησε θετικά, αλλά και την αρνητική στροφή του Dow Jones, που περιόρισε τελικώς τα αρχικά κέρδη.

Στο Λονδίνο ”εξωγενής” χαρακτηρίσθηκε η πτώση, λόγω της υποχώρησης που σημείωσε ο δείκτης Dow, o οποίος και συμπαρέσυρε τελικώς σε αρνητικό έδαφος τον FTSE 100, εν μέσω επιφυλάξεων για την ”υπερβολική” εξάρτηση των εξαγωγών της ευρωζώνης από τις ΗΠΑ.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι της Ericsson, εξέλιξη που οφείλεται στις ελκυστικές τιμές που διαπραγματευόταν, αλλά και σε ”μαζικές” αγορές που προέβησαν επενδυτές για να καλύψουν τις short θέσεις τους.

Η έλλειψη αρνητικών νέων αλλά και τα θετικά αποτελέσματα των Axa και Nestle οδήγησαν υψηλότερα το CAC 40, ενώ κέρδη αποκόμισαν και οι τηλεπικοινωνιακές μετοχές παρασύροντας το δείκτη ανοδικότερα.

Θετικά λειτούργησε ακόμη στην ψυχολογία των επενδυτών η ανακοίνωση της αύξησης του εμπορικού πλεονάσματος στην ευρωζώνη τον Ιούνιο.

Στη Γερμανία η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από τα αποτελέσματα της Deutsche Telekom και της Lufthansa, ενώ αναλυτές της αγοράς αποδίδουν την άνοδο στην τοποθέτηση κεφαλαίων από ομόλογα σε μετοχικούς τίτλους.

Στις 4.364 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100 υποχωρώντας οριακά κατά 0,09%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,30 %, διαμορφούμενος στις 3.485 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 2,34%, διαμορφούμενος στις 3.856 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v