Ευρώπη:Νευρικό άνοιγμα, αισιοδοξία για τη συνέχεια

Νευρικό το άνοιγμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους αναλυτές, ωστόσο, να μην ανησυχούν και να επισημαίνουν ότι τις πρωινές ρευστοποιήσεις σε Παρίσι και Φρανκφούρτη των χθεσινών κερδών θα ακολουθήσουν επανατοποθετήσεις που θα ωθήσουν τους γενικούς δείκτες σε θετικό έδαφος όπως ο LSE στο Λονδίνο.

Νευρικά άνοιξαν οι ευρωαγορές, καθώς σημειώνονται ρευστοποιήσεις των χθεσινών κερδών, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το καλό κλίμα της Wall θα ενισχύει και τις ευρωπαϊκές αγορές στη συνέχεια.

Λίγο μετά το άνοιγμα, ο DAX υποχωρεί κατά 0,24% στις 3828,43 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,58% στις 3472,63 μονάδες. Ανάλογη των προβλέψεων και η πορεία του FTSE, που κινείται θετικά καταγράφοντας άνοδο κατά 0,45%.

Αισιόδοξοι παραμένουν, οι αναλυτές όσον αφορά στην πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών στις συνεδριάσεις της Τρίτης καθώς το μίνι ράλι στη Wall και τα καλά νέα από τη δημοσιοποίηση του αμερικανικού ”δείκτη των δεικτών” προοιωνίζονται ομαλή έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση και βελτίωση της επιχειρηματικότητας.

Πάντως, επισημαίνουν ότι ένα αρνητικό άνοιγμα δεν θα πρέπει να ”ξενίσει” τους παρατηρητές των αγορών, καθώς οι επενδυτές που κέρδισαν αρκετά χθες, θα σπεύσουν σε πρωινές ρευστοποιήσεις πριν επανατοποθετηθούν.

Σε επίπεδο μετοχών θετικό πρόσημο αναμένεται να έχουν οι Nokia –μετά και την ανακοίνωση για αύξηση του μεριδίου αγοράς της το β’ τρίμηνο- η Vivendi Universal που κατέγραψε limit up χθες στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ανοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι πετρελαϊκές μετοχές με αιχμή την BP, ειδικά μετά το ”υψηλό” 15μήνου που σημείωσε η τιμή του brent.

Αντίθετα, υποχώρηση που ενδέχεται να επηρεάσει ολόκληρο τον φαρμακευτικό κλάδο, αναμένεται για τη GlaxoSmithkline, η οποία εξαναγκάστηκε σε καταβολή προστίμου και διακοπή των τηλεοπτικών διαφημίσεων των παρασκευασμάτων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v