Τα...χθεσινά κέρδη της Wall ζήλεψαν οι ευρωαγορές

Με εντυπωσιακά κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, ”ανακουφισμένες” που οι περισσότερες αμερικανικές εταιρίες κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα εντός της προθεσμίας που είχε θέσει η SEC.

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ωθούμενες και από την ιδιαίτερα ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς, στη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης.

Άνοδο κατά 6,8% κατέγραψαν οι μετοχές της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρίας κινητών τηλεφώνων Nokia. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία των μετοχών του κλάδου των ημιαγωγών, με την ASML να εκτινάσσεται κατά 9,5%, τη STMicroelectronics να κερδίζει 8,3% και την Philips να κλείνει με άνοδο 8,5%.

Αναλυτές σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωαγορές βρίσκονται πάλι στο επίπεδο που είχαν αγγίξει πριν από την ανακοίνωση της Fed, στοιχείο που εντείνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4327,5 μονάδες με άνοδο 3,75%, η αγορά του Παρισιού κατέγραψε κέρδη 4,14% στις 3375,01 μονάδες, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφωνόταν στις 3684,23 μονάδες με άνοδο 2,36%.

Ανοδική ήταν η πορεία στους περισσότερους κλάδους. Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εταιρίες, ύστερα από την άνοδο της τιμής του ”μαύρου χρυσού”.

Η TotoalFinaElf κέρδισε περί το 5,4%, ενώ η BP και η Royal Dutch Shell έκλεισαν με άνοδο 4,9% και 4% αντίστοιχα.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατά 22% κατέγραψε η μετοχή της εταιρίας media Vivendi Universal, ύστερα από την ανακοίνωση υψηλών ζημιών για το πρώτο εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v