Πιέσεις από τράπεζες και πετρελαϊκές στην Ευρώπη

Διολίσθησε για άλλη μια συνεδρίαση η Ευρώπη, εν μέσω απαισιοδοξίας για την πιθανότητα να μην μειωθούν τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά και από την αρνητική συνεδρίαση στη Wall. Πιέσεις δέχθηκαν κυρίως οι τράπεζες και οι πετρελαϊκές εταιρίες.

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν οι ευρωπαϊκές αγορές για άλλη μια συνεδρίαση, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την αυριανή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της FED και τις αποφάσεις που προτίθεται να λάβει σχετικά με την μεταβολή των επιτοκίων.

Το παζλ συμπληρώσε η αρνητική πορεία της Wall, αλλά και η υποχώρηση που σημειώσαν οι δεικτοβαρείς μετοχές των πετρελαϊκών και τραπεζικών εταιριών.

Πιο συγκεκριμένα απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των BP, TotalFinaElf αλλά και της Royal Dutch/Shell, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι τίτλοι της Credit Suisse εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2002.

Απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι των αεροπορικών εταιριών (Βritish Airways, Lufthansa), σαφώς επηρεασμένες από την πτώχευση της US Airways.

Στο Παρίσι πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Vivendi, ύστερα από την διάχυση φημολογίας πως προτίθεται να προχωρήσει σε απαξίωση επενδύσεων, στοιχείο που δεν επιβεβαιώθηκε.

Αναλυτές της αγοράς εξέφραζαν την απαισιοδοξία τους για την συνεχόμενη πτώση των αγορών αλλά και τη συνακόλουθη αδυναμία των χρηματιστηρίων να ορθοποδήσουν. Παράλληλα επεσήμαναν σκωπτικά πως αν και οι μετοχές βρίσκονται πια σε χαμηλά επίπεδα δεν προεξοφλείται απαραίτητα η άνοδος τους.

Στις 4.221 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, υποχωρώντας κατά 2,33%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,42%, διαμορφούμενος στις 3.364 μονάδες.

Στην Γερμανία ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 2,72%%, διαμορφούμενος στις 3.658 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v