WorldCom και ΗΠΑ πιέζουν τις ευρωαγορές

Η έλλειψη σημαντικών θετικών εταιρικών ειδήσεων, η διεύρυνση της λογιστικής απάτης της WorldCom και τα αναμενόμενα αρνητικά στοιχεία για το δείκτη παραγωγικότητας στις ΗΠΑ, οδηγούν σε πτωτική πορεία τις ευρωαγορές ενώ αντίθετα ενισχύουν το ευρώ.

Η ανακοίνωση της WorldCom για νέο ”φούσκωμα” των κερδών κατά 3,3 δισ. δολάρια, η απουσία σημαντικών εταιρικών ειδήσεων αλλά και τα αρνητικά macro που αναμένονται από τις ΗΠΑ, πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και το αμερικανικό νόμισμα.

Χαρακτηριστικοί είναι οι σχολιασμοί αναλυτών, οι οποίοι αναφέρουν ότι έχοντας αποκομίσει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες δύο ή τρεις ημέρες, το πιο λογικό είναι οι επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των κερδών τους, καθώς οι προοπτικές για την πορεία των αγορών δεν είναι και οι ιδανικότερες.

Μεγάλες απώλειες πάνω από το 6,5% καταγράφει η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis, ύστερα από την ανακοίνωση της διακοπής της παραγωγής ενός φαρμάκου κατά της υπέρτασης, καθώς παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διάρκεια των δοκιμών.

Αρνητικά επιδρά στην πορεία των αγορών και η ανακοίνωση της οριακής αύξησης του ιταλικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο.

Πτώση κατά 2,5% καταγράφει και ο τίτλος της Vivendi Universal, ύστερα από τα κέρδη των προηγουμένων ημερών, ενώ και η Shell υποχωρεί περί το 1,5%.

Πτωτική πορεία ακολουθεί και ο τίτλος της Commerzbank, καθώς η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της γερμανικής τράπεζας το 2002, 2003 και 2004.

Αντίθετα, ουσιαστικά κέρδη σημειώνει η μετοχή της γερμανικής εταιρίας media, ProSiebenSat1, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι διατηρεί τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη από τις διαφημίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v