Με χαμόγελα έκλεισε η Ευρώπη

Χαμόγελα χάρισαν στην Ευρώπη τα θετικά εταιρικά νέα (ThyssenKrupp, Pinault-Printemps) και η ανοδική πορεία της Wall, ενώ η φημολογία για επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ώθησε ανοδικά τις πετρελαϊκές εταιρίες, λόγω της πιθανής αύξησης της τιμής του αργού.

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ”ευθυμίας” από την ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και την ανοδική πορεία της Wall.

Στη Βρετανία, κέρδη κατέγραψαν οι δεικτοβαρείς πετρελαϊκές μετοχές, λόγω της έντονης φημολογίας που διαχέεται για την πιθανότητα ανόδου του αργού πέραν των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ και οι τηλεπικοινωνιακοί τίτλοι ενισχύθηκαν, με την Vodafone να δίνει τον τόνο.

Εξάλλου, ικανοποίηση φαίνεται να προκάλεσε στους επενδυτές η ανακοίνωση για την αύξηση του δείκτη πωλήσεων λιανικής (0,3%) στη Βρετανία, η πρώτη ύστερα από δύο μήνες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε εξάλλου και η μετοχή της Rolls Royce, αφού τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα που ανακοίνωσε ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Μερίδιο στην άνοδο διεκδικούν επίσης οι τεχνολογικές μετοχές και κυρίως, οι εταιρίες κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας (Nokia, Eriscsson).

Στο Παρίσι, το θετικό κλίμα συνεχίστηκε, με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται την έλλειψη αρνητικών νέων, ενώ η άνοδος των τελευταίων ημερών οδήγησε πολλούς επενδυτές να καλύψουν τις Short θέσεις τους, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ενώ ευεργετικά επέδρασε και η ανοδική πορεία της Wall.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Pinault-Printemps, Cap Gemini και Alcatel, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Thomson Multimedia.

Στη Γερμανία η φημολογία για αύξηση της φορολογίας, αλλά και η πτώση των εταιριών του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας περιόρισαν τα αρχικά κέρδη του DAX, χωρίς να φαίνεται να καταφέρνουν να αντιστρέψουν τις τάσεις που δημιουργούν τα θετικά νέα της ThyssenKrupp και η συνέχιση της διοχεύτεσης κεφαλαίων από τα ομόλογα σε μετοχικούς τίτλους, τάση που δεν ανακόπηκε ούτε σήμερα.

Στις 4.436 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 3,08%, ”κλείνοντας” στις 3.592 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,6%, διαμορφούμενος στις 3.891 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v