Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου

Αλλαγή κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Εκμηδενίστηκαν τα αρχικά κέρδη. Έντονες οι πιέσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία. Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τη Fed. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με εντονότερες πιέσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου.  

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,1% στις 10.618 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,64% στις 4594 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,21% στις 6.797 μονάδες.

Ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1.26% στις 10.465 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 121% στις 5213 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,33% στις 20.577 μονάδες.

Ο ξένος Τύπος μεταδίδει πως η βασική πηγή ανησυχίας είναι οι εξελίξεις στην Αθήνα και κυρίως οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πολύκροτες δηλώσεις Δρίτσα περί παγώματος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που έχουν ήδη προκαλέσει δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα στα ελληνικά κρατικά χαρτιά.

Από πλευράς κλάδων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τεχνολογικές εταιρίες που ευνοούνται από τα κέρδη ρεκόρ της Apple. Έτσι, η μετοχή της ARM Holdings ενισχύεται κατά 2,6%. Σε πρωταγωνιστή της συνεδρίασης αναδεικνύεται η Electrolux με ράλι 8,9% καθώς οι στόχοι κερδοφορίας για το 2015 ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Στον αντίποδα, η μετοχή της φαρμακευτικής Roche υποχωρεί κατά 1,9% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, αποφάσισε να μην περιμένει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση και να κινηθεί τώρα με χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ακολουθώντας τις άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.  Έτσι, υποβάθμισε τον στόχο ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι να μην ανακοινώνει ούτε το εύρος διακύμανσης ούτε τη σύνθεση του καλαθιού νομισμάτων. Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι ο στόχος ετήσιας ανατίμησης αναθεωρήθηκε από 2% σε 0,5% με 1,5%. Το δολάριο της Σιγκαπούρης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, αγγίζοντας τα S$1,35 έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Fed και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών (και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ), ενώ μάλιστα η Goldman Sachs κάνει λόγο για πόλεμο νομισμάτων και το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται σημαντικά.

«Προς το παρόν, η Fed διατηρεί τον σχεδιασμό της για αύξηση των επιτοκίων περίπου στα μέσα του 2015, αλλά οι αγορές αναθεωρούν αυτή την εκτίμηση, προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει προς τα τέλη του έτους και υποδεικνύουν ότι η τροχιά των αυξήσεων θα είναι πολύ μικρότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί» σχολιάζει το Reuters. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου στην αμερικανική οικονομία. «Η αγορά πιστεύει τώρα ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.» αναφέρει και ο Tomoaki Shishido της Nomura Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v