Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης στην Ευρώπη

Περιορισμένη άνοδος στους ευρωπαϊκούς δείκτες. Οι προσδοκίες από τη Fed και η έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης. Βελτιώνεται το κλίμα με τα κέρδη ρεκόρ της Apple. Ανακάμπτει το ευρώ στα 1,1330 δολ.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν σήμερα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη Fed, ενώ το κλίμα στηρίζουν οι θετικές εκπλήξεις από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,43% στις 10.674 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,3% στις 4634 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,21% στις 6.826 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,24% στις 10.624 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,57% στις 5307 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,44% στις 20.735 μονάδες.

«Οι ανησυχίες για τις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της – μετά την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ – παραμένουν. Οι αισιόδοξοι όμως, πέρασαν ένα βήμα μπροστά έχοντας ώθηση από τα κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσε η Apple που ξεπέρασαν τις προσδοκίες» σχολιάζουν οι Financial Times.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης, αποφάσισε να μην περιμένει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση και να κινηθεί τώρα με χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ακολουθώντας τις άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.  Έτσι, υποβάθμισε τον στόχο ανατίμησης του δολαρίου Σιγκαπούρης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι να μην ανακοινώνει ούτε το εύρος διακύμανσης ούτε τη σύνθεση του καλαθιού νομισμάτων. Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο, εκτιμούν ότι ο στόχος ετήσιας ανατίμησης αναθεωρήθηκε από 2% σε 0,5% με 1,5%. Το δολάριο της Σιγκαπούρης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του, αγγίζοντας τα S$1,35 έναντι του αμερικανικού δολαρίου

Η προσοχή στρέφεται τώρα στη Fed και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στις κινήσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών (και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ), ενώ μάλιστα η Goldman Sachs κάνει λόγο για πόλεμο νομισμάτων και το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται σημαντικά.

«Προς το παρόν, η Fed διατηρεί τον σχεδιασμό της για αύξηση των επιτοκίων περίπου στα μέσα του 2015, αλλά οι αγορές αναθεωρούν αυτή την εκτίμηση, προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει προς τα τέλη του έτους και υποδεικνύουν ότι η τροχιά των αυξήσεων θα είναι πολύ μικρότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί» σχολιάζει το Reuters. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου στην αμερικανική οικονομία. «Η αγορά πιστεύει τώρα ότι είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο.» αναφέρει και ο Tomoaki Shishido της Nomura Securities.

Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου – που στις αρχές του έτους βρισκόταν στο 0,75%- περιορίζεται τώρα στο 0,52% ενώ το yield του 10ετούς Treasury διαμορφώνεται στο 1,82%, υποχωρώντας κατά μία μονάδα βάσης. Αντιστοίχως, ο δείκτης δολαρίου που την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε σε υψηλό 11 ετών (95,48) υποχωρεί στα 94,26 δολ. ενώ το ευρώ ανακάμπτει στα 1,1330 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v