Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά 7ετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Με βήμα σημειωτόν οι περισσότεροι δείκτες μετά το μίνι ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Ψυχραιμία στις αγορές ενόψει της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Ξεχωρίζει η EasyJet. Στο στόχαστρο Philips και Siemens.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από 8 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που οδήγησαν στον Stoxx Europe 600 στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 10.804 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,04% στις 4672 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,13% στις 6855 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,1% στις 10.685 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,28% στις 5374 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,03% στις  20.749 μονάδες.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1% στις 372,31 μονάδες. Οδείκτης έχει καταγράφει ράλι 12% από τις 6 Ιανουαρίου κυρίως λόγω των προσδοκιών για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που τελικά επαληθεύτηκαν. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,1% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 3 ετών.

Από τη Δευτέρα έχει φανεί πως οι επενδυτές αντιδρούν τελικά ψύχραιμα στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.  «Οι εκλογές στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχή στην αγορά» εκτίμησε ο Nader Naeimi της AMP Capital Investors και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η νέα κυβέρνηση και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν. Η αγορά βρίσκεται πλέον σε διάθεση ανάληψης ρίσκου»

Οι Financial Times σχολιάζουν πως «η Κριστίν Λαγκάρντ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέβαλε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα». Συμπληρώνουν πως «πέρα από την αβεβαιότητα για την Ελλάδα, οι αγορές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον θετικό αντίκτυπο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα»

Η προσοχή σήμερα στρέφεται στις ΗΠΑ και κυρίως στη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται η μεγαλύτερη χιονοθύελλα των τελευταίων δεκαετιών. Η Wall Street σκοπεύει να λειτουργήσει κανονικά αν και οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να μείνουν σπίτι τους., ενώ παράλληλα κλείνουν μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, θέατρα, γέφυρες και άλλα πολλά.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ξεχωρίζει η μετοχή της EasyJet με άλμα 4,3% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή τα ης Royal Philips η οποία υποχωρεί κατά 3,2% η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να μην πετύχει τους στόχους του 2016. Απώλειες 1,8% καταγράφει και η μετοχή της Siemens η οποία ανακοίνωσε μείωση κερδών για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v