Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζουν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδος μεγαλύτερη του 1% για τους περισσότερους δείκτες. Συνεχίζεται το πάρτι μετά τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι. Μίνι ράλι στα ομόλογα, ενώ το ευρώ κατρακυλά κάτω από το 1,13 δολ. Στο επίκεντρο ο ενεργειακός κλάδος. Άλμα σχεδόν 3% στο πετρέλαιο.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν για δεύτερη ημέρα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,51% στις 10.592 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,9% στις 4639 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,54% στις 6.829 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,11% στις 10.626 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,71% στις 5310 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB  κινείται υψηλότερα κατά 0,09% στις 20.488 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, μετά το χθεσινό άλμα των 264 μονάδων για τον Dow Jones.

Παράλληλα, συνεχίζεται το ράλι στα ομόλογα της ευρωζώνης με ιστορικό χαμηλό για τις αποδόσεις Ισπανίας, Ιταλίας και Γερμανίας, ενώ το ευρώ κινείται πτωτικά κάτω από τα 1,13 δολ.

«Ο ρυθμός, το μέγεθος και το εύρος του προγράμματος της ΕΚΤ μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες αλλά και τις δικές μας προβλέψεις» γράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Πέραν των εξελίξεων στο «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής, υπήρξαν θετικές ειδήσεις και για τη διεθνή αναπτυξιακή πορεία. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το μεταποιητικό κλάδο της Κίνας της HSBC ενισχύθηκε στο 49,8 τον Ιανουάριο από 49,6 το Δεκέμβριο. Το αντίστοιχο μέγεθος για την Ιαπωνία ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 52,1. «Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη στον κλάδο» σχολιάζει ο Marcel Thieliant της Capital Economics.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού καταγράφει άλμα 3% μετά το θάνατο του Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v