Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Διστακτικά βήματα για τους περισσότερους δείκτες. Τα βλέμματα στραμμένα στο Μάριο Ντράγκι αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ. Θετικά τα μηνύματα για την κινεζική οικονομία. Κάτω από το $1,16 το ευρώ. Ανοδικά τα futures της Wall.

Παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται ανοδικά. Οι προσδοκίες που δημιουργούνται για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις δύο ημέρες πριν την επόμενη συνεδρίαση και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, στηρίζουν το κλίμα στις αγορές. Οι κινήσεις πάντως, είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές αναμένουν σήμερα ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η Halliburton, η Morgan Stanley και η ΙΒΜ.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,13% στις 10.255 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1% στις 4438 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,71% στις 6.628 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,22% στις 10.281 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,41% στις 5080 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,5% στις 19.554 μονάδες.

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2% στα 1,1586 δολ. και η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund ενισχύεται οριακά στο 0,44%.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και παρά την ομοβροντία των αρνητικών δημοσιευμάτων από το γερμανικό Τύπο, αναμένεται να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων. Αν και υπάρχουν αρκετά σημεία που παραμένουν άγνωστα, όπως το ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η αμοιβαιοποίηση του κινδύνου, οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για μία ιστορική κίνηση για την ΕΚΤ.

Παράλληλα, υπήρξαν θετικές εκπλήξεις από το "μέτωπο" της οικονομίας. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τη Γερμανία εξέπληξε άπαντες με άλμα στο 48,4 (περίμεναν 40). 

Τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία, επίσης, ήταν ενθαρρυντικά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας για το 2014 διαμορφώθηκε στο 7,4%, που είναι μεν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, αλλά είναι υψηλότερο από το 7,3% που περίμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές. Επιπλέον, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες καταγράφοντας αύξηση 7,9% και 11,9^% αντιστοίχως σε ετήσια βάση.

«Τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων εξακολουθεί να ασκεί πτωτικές πιέσεις στην ανάπτυξη, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των δραστηριοτήτων στον κλάδο υπηρεσιών» εξηγεί ο Julian Evans Pritchard, της Capital Economics. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v