Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ευρεία άνοδος στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου με κέρδη μεγαλύτερα του 1% για τους περισσότερους δείκτες. Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ και τα βήματα ανάκαμψης στην αγορά πετρελαίου.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καλύπτουν το χαμένο έδαφος καθώς καταγράφονται βήματα ανάκαμψης στην αγορά πετρελαίου και δημιουργούνται προσδοκίες για τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,3% στις 9944 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,3% στις 4278 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,12% στις 6.458 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει άνοδο 1,43% στις 9986 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει κέρδη 1,76% στις 4978 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,44% στις 18.675 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου Brent κατέγραψε ισχυρή αντίδραση χθες στην αμερικανική αγορά, με άνοδο 5% καθώς αρκετοί επενδυτές έκριναν πως η πτώση των τελευταίων ημερών μπορεί να ήταν υπερβολική. Παράλληλα, η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου και δημιουργούνται προσδοκίες για ανακοίνωση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες πως η ΕΚΤ χρειάζεται επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στην Ισπανία, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα δείχνουν μείωση του πληθωρισμού κατά 0,7% το Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 1,1%. Ο δομικός πληθωρισμός ήταν μηδενικός.  

«Η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου δίνει κάποια ανακούφιση στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου ενώ άλλοι κλάδοι συνεχίζουν να στηρίζονται από τις προσδοκίες ανακοίνωσης προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ» γράφει και ο Craig Erlam της Alpari.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v