Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγαλώνουν οι προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ με τα τελευταία στοιχεία. Κέρδη και στα futures της Wall. Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος με τη νέα βουτιά στο Brent.

Αλλαγή κλίματος στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με ισχυρή άνοδο για τους περισσότερους δείκτες καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση, στη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Η αδυσώπητη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τα νέα οικονομικά μεγέθη που δείχνουν σημαντική ενίσχυση του αποπληθωρισμού εντείνουν τις πιέσεις προς τη Φρανκφούρτη να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,25% στις 9903 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,32% στις 4283 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,62% στις 6.546μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,34% στις 9929 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1,24% στις 4763 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,2% στις 18.569 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street, ενώ η μετοχή της Alcoa στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση πριν την έναρξη της συνεδρίασης, καταγράφει ενισχύεται κατά 2,2% καθώς έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Κέρδη 3,3% καταγράφει και η μετοχή της γερμανικής Metro της οποίας τα αποτελέσματα αποτέλεσαν θετική έκπληξη για την αγορά, δίνοντας ώθηση στον ευρύτερο κλάδο του λιανικού εμπορίου.

Στον αντίποδα, ο ενεργειακός κλάδος δέχεται πιέσεις. Η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 1,9% και της Royal Dutch Shell κατά 1,5% καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει βουτιά 4,2% στα 45,43 δολ. ανά βαρέλι. «Η αγορά ανησυχεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της Citi οι οποίοι προβλέπουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα κυμαίνεται κοντά στα 40 δολ. ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Την ίδια πρόβλεψη διατυπώνει πλέον και η Goldman Sachs.

Η πτώση τις τιμής του πετρελαίου φέρνει το δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 26,5% από τα υψηλά του Απριλίου. Από την άλλη πλευρά όμως, οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου εντείνουν τις πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων. Και ο Έβαλντ Νοβότνι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για νέες κινήσεις στο μέτωπο της μάχης κατά των αποπληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις. Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο -2,6%, στην Βρετανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 13 ετών και στη Γερμανία μειώθηκαν οι τιμές χονδρικής.

«Θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα μηνιαία στοιχεία, αλλά νομίζω πως σίγουρα έχουμε προοπτική για πολύ χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ο κ. Νοβότνι ερωτηθείς για το πόσο έντονος είναι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα πρέπει πάντα να αναλογιστούμε ότι η νομισματική πολιτική έχει αντίκτυπο μόνο μετά από μία μεγάλη αναβολή. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου ή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Το ίδιο το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι επί τάπητος τίθεται ένα υβριδικό σχέδιο, όπου μέρος του ρίσκου για τις αγορές κρατικών ομολόγων θα αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γερμανικές ενστάσεις. 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v