Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος με την αδυσώπητη βουτιά στο πετρέλαιο. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Από τη μία πλευρά η αδυσώπητη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου δημιουργεί έντονη νευρικότητα αναφορικά με την κερδοφορία του ενεργειακού κλάδου κι από την άλλη, οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ εντείνουν τις προσδοκίες για ανακοινώσεις αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση, στη συνεδρίαση αυτού του μήνα.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,08% στις 9789 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 είναι αμετάβλητος στις 4228 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,15% στις 6.514 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,34% στις 9830 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,08% στις 4709 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,02% στις 18.346 μονάδες.

Ο ενεργειακός κλάδος δέχεται τις εντονότερες πιέσεις. Η μετοχή της Total υποχωρεί κατά 1,9% και της Royal Dutch Shell κατά 1,5% καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει βουτιά 4,2% στα 45,43 δολ. ανά βαρέλι. «Η αγορά ανησυχεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της Citi οι οποίοι προβλέπουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα κυμαίνεται κοντά στα 40 δολ. ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Την ίδια πρόβλεψη διατυπώνει πλέον και η Goldman Sachs.

Η πτώση τις τιμής του πετρελαίου φέρνει το δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 26,5% από τα υψηλά του Απριλίου. «Μία ακόμη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα εντείνει τις πιέσεις στα χρηματιστήρια» εξηγεί ο Μάικλ ΜακΚάρθι, της CMC Markets και συμπληρώνει: «Βλέπουμε τάση αποστροφής ρίσκου»

Από την άλλη πλευρά όμως, οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου εντείνουν τις πιέσεις στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές κρατικών ομολόγων. Και ο Έβαλντ Νοβότνι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για νέες κινήσεις στο μέτωπο της μάχης κατά των αποπληθωριστικών πιέσεων.

«Θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα μηνιαία στοιχεία, αλλά νομίζω πως σίγουρα έχουμε προοπτική για πολύ χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ερωτηθείς για το πόσο έντονος είναι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού και συμπλήρωσε: «Δεύτερον θα πρέπει πάντα να αναλογιστούμε ότι η νομισματική πολιτική έχει αντίκτυπο μόνο μετά από μία μεγάλη αναβολή. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου ή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Το ίδιο το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι επί τάπητος τίθεται ένα υβριδικό σχέδιο, όπου μέρος του ρίσκου για τις αγορές κρατικών ομολόγων θα αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γερμανικές ενστάσεις. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v