Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αλαλούμ» στις ευρωαγορές λόγω ελβετικού φράγκου

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ελβετίας SMI βούλιαξε ενδοσυνεδριακά έως 14% κι έκλεισε εντέλει με πτώση 8,67%

«Αλαλούμ» στις ευρωαγορές λόγω ελβετικού φράγκου

Οι ελβετικές μετοχές βούλιαξαν, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές συνολικά έκλεισαν με άνοδο μετά από μια ταραχώδη συνεδρίαση, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αναιρέσει το ανώτατο όριο στην διακύμανση του εθνικού νομίσματος.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ελβετίας SMI βούλιαξε ενδοσυνεδριακά έως 14% κι έκλεισε εντέλει με πτώση 8,67%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 2,45% στις 348 μονάδες.

Πάντως η εκτίναξη 41% του ελβετικού φράγκου προκάλεσε το εξής χρηματιστηριακό παράδοξο: Ο δείκτης Stoxx 600 εκτινάχθηκε 4% μετά την απόφαση κατάργησης της «οροφής». Οι ελβετικές εταιρίες Novartis AG, Nestle SA και Roche Holding AG (οι τρεις μεγαλύτερες στον πανευρωπαϊκό δείκτη) εμφάνισαν ράλι τιμών, καθώς "μεταφράστηκαν" σε ευρώ.

Σε εγχώριο νόμισμα όμως και οι τρεις μετοχές βούλιαξαν, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα προκληθούν προβλήματα στις εξαγωγές τους με την ανατίμηση του φράγκου.

Η Stoxx Ltd. επιβεβαίωσε αργότερα ότι την ανοδική εκτίναξη του δείκτη Stoxx 600, τον οποίο καταρτίζει, προκάλεσαν οι νομισματικές διακυμάνσεις και δεν ήταν τεχνολογικό πρόβλημα.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 1,73% στις 6.499 μονάδες, ο DAX έκλεισε 2,2% υψηλότερα στις 10.033 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχύθηκε 2,36% στις 4.323 μονάδες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v