Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη η αντίδραση στις αγορές της Ευρώπης

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ανακάμπτει το ευρώ από χαμηλά 11 ετών και σταθεροποιείται στα $1,122. Ανοδικά και τα ομόλογα του Νότου Η προσοχή στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως στη Fed.

Με απόλυτη ψυχραιμία αντιδρούν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Οι αρχικές - περιορισμένες - ζημίες εκμηδενίστηκαν και πλέον οι περισσότεροι δείκτες κινούνται ανοδικά, ενώ παράλληλα ανακάμπτει το ευρώ, αλλά και τα ομόλογα του Νότου.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,83% στις 10.737 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15%στις 4647 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,5% στις 6.799 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,43% στις 10.626 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,23% στις 5288  μονάδες και στο Μιλάνο o FTSE MIB κινείται οριακά υψηλότερα κατά 0,05% στις 20.530 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

«Είναι θετικό ότι έχει ήδη ανακοινωθεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και αυτό περιορίζει τις ζημίες» αναφέρει ο Stephen Gallo της Bank of Montreal. «Πιστεύουμε στην αποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης» δήλωσε και ο David Mackie της JP Morgan και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν όμως, δεν αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την Ευρώπη λόγω των πιθανών εμποδίων από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την πολύ πιο βαθιά ύφεση στη Ρωσία».

Tο ενιαίο νόμισμα, αν και νωρίτερα βρέθηκε σε νέο χαμηλό 11 ετών, αγγίζοντας τα 1,1098 δολ, ανακάμπτει1,1222 δολ.

«Ακόμη και τώρα, η αγορά πιστεύει πως εάν υπάρξει οιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αφορά μόνο τον επίσημο τομέα και προς το παρόν, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακόμη και με την νέα κυβέρνηση, είναι μικρή» δήλωσε ο Sebastien Gally, της Societe Generale.

Πέρα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η προσοχή στρέφεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Μεξικό, Κολομβία και Ρωσία, σε ένα διαφορετικό σκηνικό μετά την ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενώ ήδη αρκετοί κάνουν λόγο για πόλεμο νομισμάτων. 

Παράλληλα, τα μηνύματα από το "μέτωπο" της οικονομίας ήταν ενθαρρυντικά. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo της Γερμανίας ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, ενώ το ίδιο το ινστιτούτο σημειώνει πως "δεν υπάρχουν μαύρα σύννεφα" για τη γερμανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v