Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη

Πτωτικές τάσεις για τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου μετά τα υψηλά 7ετών. Αρνητικό πρόσημο και στα futures της Wall. Νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα καθώς Siemens και Royal Philips απογοητεύουν.

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις στην Ευρώπη

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά από 8 διαδοχικές συνεδριάσεις ανόδου που είχαν φέρει τον Stoxx Europe 600 στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,64% στις 10.728 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,65% στις 4.644 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,46% στις 6.828 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,91% στις 10.599 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,55% στις 5330 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,75% στις  20.600 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4% στις 372,31 μονάδες. Ο δείκτης έχει καταγράψει ράλι 12% από τις 6 Ιανουαρίου κυρίως λόγω των προσδοκιών για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ που τελικά επαληθεύτηκαν. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,1% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 3 ετών.

Ξεχωρίζει η μετοχή της EasyJet με άλμα 4,3% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχεται η μετοχή τα ης Royal Philips η οποία υποχωρεί κατά 4,4% η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να μην πετύχει τους στόχους του 2016. Απώλειες 3,5% καταγράφει και η μετοχή της Siemens η οποία ανακοίνωσε μείωση κερδών για το πρώτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης.  

«Με τη Siemens είναι ανησυχητικό με την έννοια ότι η Γερμανία είναι βιομηχανική δύναμη και μεγάλο  μέρος των δραστηριοτήτων τους είναι εξαγωγές» εξηγεί ο Jasper Lawler της CMC Markets και συμπληρώνει: «Επίσης, η προσοχή επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα. Όποτε ακούμε σχόλια από τα εμπλεκόμενα μέρη θα υπάρχει αστάθεια. Κι αυτό ενισχύει τη δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη»

Οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων εντείνουν τη νευρικότητα. Ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ βουλιάζει σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ πιέσεις δέχονται και τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση του τριετούς να φτάσει έως και το 14%.

Η προσοχή σήμερα στρέφεται και στις ΗΠΑ, κυρίως στη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται η μεγαλύτερη χιονοθύελλα των τελευταίων δεκαετιών. Η Wall Street σκοπεύει να λειτουργήσει κανονικά αν και οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης να μείνουν σπίτι τους., ενώ παράλληλα κλείνουν μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία, θέατρα, γέφυρες και άλλα πολλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v