Τα αρνητικά macro πιέζουν τις ευρωαγορές

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από την παροχή υπηρεσιών στην Ευρωζώνη και η πτώση ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής στη Βρετανία σε συνδυασμό με τις πιέσεις στις τράπεζες διαμορφώνουν ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα αρνητικά στοιχεία για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, αλλά και η πτώση της βρετανικής βιομηχανικής παραγωγής, δημιουργούν έντονα πτωτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι αγορές αντέδρασαν άμεσα ύστερα από την ανακοίνωση της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκοσμίας οικονομίας.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου είναι αυτές που οδηγούν την πτώση κατά κύριο λόγο, με την ABN Amro, τον μεγαλύτερο ολλανδικό τραπεζικό όμιλο, να σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,7%. Αντίθετα, κέρδη κοντά στο 1% καταγράφει η μετοχή της HSBC, καθώς η πτώση των κερδών της ήταν χαμηλότερη των εκτιμήσεων.

Ακολουθούν οι Deutsche Bank, BNP Paribas και Abbey National, με απώλειες κοντά στο 3%. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, ύστερα από την υποχώρηση των κερδών της νορβηγικής Statoil. BP και Royal Dutch Shell υποχωρούν κατά 1,8% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ η Total Fina στη Γαλλία σημειώνει απώλειες 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v