Wall και τράπεζες διαμορφώνουν κλίμα στην Ευρώπη

Ύστερα από μια μόλις δεκάλεπτη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φαίνεται να ”υποκύπτουν” -σύμφωνα με τους αναλυτές- και πάλι στο άσχημο κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, με αιχμή αυτή τη φορά τα τραπεζικά νέα, αλλά και την εικόνα της Wall.

Σε ”σύγχυση” φαίνεται να τελούν από την αρχή της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, επηρεασμένες αφενός από το κακό κλίμα στη Ν. Υόρκη, αφετέρου από τα μέτρια τραπεζικά αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Λίγο μετά το άνοιγμα, και ενώ η γαλλική αγορά είχε ξεκινήσει με τον CAC 40 στο +0,28%, δέκα λεπτά μετά υποχωρεί κατά 0,81%, ενώ και ο DAX της Φρανκφούρτης ακολουθεί με πτώση 0,94%. Ο λονδρέζικος FTSE δείχνει την ίδια διάθεση, καθώς υποχωρεί κατά 0,20%.

Στα τραπεζικά χαρτιά επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι αναλυτές, όσον αφορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, τονίζοντας ότι η πορεία του κλάδου σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το β’ τρίμηνο θα επηρεάσει την χρηματιστηριακή τους πορεία –τουλάχιστον σήμερα- με αιχμή την ABN Amro.

Παράλληλα τονίζουν ότι τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και άλλων κλάδων, όπως αυτών του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των αερομεταφορών, ενδέχεται να δείξουν μια σημαντική κάμψη δραστηριοτήτων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που θα επηρεάσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Αναλυτές τόνιζαν νωρίς το πρωί ”ίσως μια αντίδραση να έρθει από τις εταιρίες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πια από πού θα έρθει η βελτίωση του κλίματος”. Οι ίδιοι εφιστούν την προσοχή σε μετοχές όπως οι ABN και ADR (τη μεγαλύτερη εταιρία διανομής τροφίμων στην Ευρώπη), οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v