Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένες πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια, μετά την χθεσινή γεωπολιτική αναταραχή στις αγορές. Στο στόχαστρο ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών. Πτώση 1,4% στη Μόσχα και έντονες πιέσεις στα ομόλογα της Ρωσίας. Σταθεροποιητικά χρυσός και γεν.

Στο κόκκινο βρίσκονται για δεύτερη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την κρισιμότερη επιδείνωση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, που δημιούργησε έντονες ανησυχίες τόσο για την αντίδραση της Μόσχας, όσο και για τη δυνατότητα ρωσικών κολοσσών να αναχρηματοδοτήσουν τα τεράστια χρέη τους. Η πτώση του Μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία, όπως και η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εντείνουν τη νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε τοποθετήσεις χαμηλότερου ρίσκου.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,54% στις 9700 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,14% στις 4309 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,52% στις 6,718 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,5% στις 10.490 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,92% στις 6.192 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,02% στις 20.599 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Μόσχας, ο δείκτης Micex υποχωρεί κατά 1,41% στις 1.420 μονάδες. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν νωρίτερα και στις αγορές της Ασίας.

Έντονες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών. Η μετοχή τςη Air France –KLM υποχωρεί κατά 2,6% και της Lufthansa κατά 1,5%. Και οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις τους δεν θα πετούν πλέον στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Νωρίτερα, η μετοχή της Malaysian Airlines κατέγραψε βουτιόα 11% στο χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ.

«Το Boeing 777 καταρρίφθηκε εν μέσω του εμφυλίου της Ουκρανίας, εντείνοντας τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της χειρότερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

«Είναι ωστόσο σαφές ότι η τάση αποφυγής του επενδυτικού κινδύνου και η στροφή στις αποκαλούμενες οάσεις ασφαλείας, μετριάζεται, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως θυμούνται  την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις ειδήσεις μεγάλων συγχωνεύσεων και εξαγορών» παρατηρούν οι Financial Times. Η τιμή του χρυσού που εκτινάχθηκε κατά 20 δολάρια κατά την χθεσινή συνεδρίαση, υποχωρεί σήμερα κατά 5 δολάρια, στα 1,312 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στα 101,33 γεν.Παρομοίως, η απόδοση των 10ετών Treasuries – που κινείται αντιστρόφως των τιμών – ενισχύεται κατά 1 μονάδα βάσης, στο 2,48

Στο στόχαστρο βρίσκονται πάντως, οι ρωσικές τοποθετήσεις, καθώς αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως η αδύναμη οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη στις κυρώσεις. Το ρωσικό ρούβλι φαίνεται πως σταθεροποιείται στα 35,17 έναντι του δολαρίου, αλλά το κόστος του 10ετούς δανεισμού της Ρωσίας αυξήθηκε κατά επιπλέον 12 μονάδες βάσης, στο 9,14%. Ο δείκτης Micex, που την Πέμπτη κατέγραψε πτώση 2,3%, σήμερα υποχωρεί εκ νέου.

Η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται ανοδικά (κατά 30 σεντ, στα 108,19 δολ. ανά βαρέλι) κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη ρωσική παραγωγή μαύρου χρυσού.

Πέραν των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Έτσι, η μετοχή της Ericsson καταγράφει ράλι 8,1% καθώς τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Για τον ίδιο λόγο, καταγράφει κέρδη 3,5% και η μετοχή της Electrolux. Στον αντίποδα, η Volvo υποχωρεί κατά 4,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v