Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου από τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας. Ευρεία άνοδος για τις μεταλλευτικές και τον κλάδο βασικών πόρων. Ράλι 20% στη μετοχή της Banco Espirito Santo.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο μεταλλευτικό κλάδο. Το θετικό κλίμα αποδίδεται κυρίως στα κινεζικά μεγέθη που αποδεικνύουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία ανακάμπτει και πετυχαίνει τον στόχο ανάπτυξης της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,36% στις 9851 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,44% στις 4.367 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5% στις 6.745 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,33% στις 10.615 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 2,7% στις 6274 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,04% στις 20.842 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Banco Espirito Santo που έχει απογειωθεί κατά 20%. "Παράγοντες της αγοράς εξηγούν πως ενώ υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την πορτογαλική τράπεζα, αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως η βουτιά των προηγούμενων ημερών συνιστά πλέον αγοραστική ευκαιρία" αναφέρει το Reuters. 

Η κινεζική οικονομία κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο ρυθμό ανάπτυξης 7,5%. Τα επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρυθμός θα μείνει αμετάβλητος στο 7,4% του προηγούμενου τριμήνου.

Η αντίδραση ήταν άμεση στον κλάδο βασικών πόρων. Η μετοχή της γαλλικής Total ενισχύεται κατά 1,3% και της μεταλλευτικής Anglo American κατά 0,7%.  Ξεχωρίζει η μετοχή της Rio Tinto με κέρδη 1,5%, καθώς ανακοίνωσε παράλληλα, σημαντική αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος. Σημειώνεται ότι η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος είχε δεχθεί έντονες πιέσεις, αγγίζοντας τα 89 δολ. ανά μετρικό τόνο στις 16 Ιουνίου, κυρίως λόγω της κινεζικής επιβράδυνσης. Οι μεγάλες μεταλλευτικές λοιπόν στρέφονται σε αλλαγή στρατηγικής προσδοκώντας σε μικρότερα περιθώρια, αλλά με αυξημένο όγκο παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v