Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στην οικονομία

Αλλαγή κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την αιφνιδιαστική υποχώρηση του ZEW σε χαμηλό 10 μηνών. Κάτω από το 1,36 δολ. το ευρώ. Πιέσεις στα ομόλογα και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τους περισσότερους δείκτες να βρίσκονται πλέον στο κόκκινο καθώς τα τελευταία οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη απογοητεύουν.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,53% στις 9.730 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,64% στις 4.322 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100  κατά 0,22% στις 6.731 μονάδες.

Εντονότερες είναι οι πιέσεις στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,34% στις 10.462 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα 1,62% στις 6.081 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,49% στις 20.389 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012, καταγράφοντας νέα πτώση τον Ιούλιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στις 27,1 μονάδες τον Ιούλιο, από 29,8 τον προηγούμενο μήνα, έναντι των 28,0 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 61,8 από 67,7 τον Ιούνιο.

Πτωτικά κινείται και το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στο 1,3595 δολ. μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Πορτογαλίας ενισχύεται κατά 7 μονάδες βάσης στο 3,90%.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ - με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση κατά 0,6% - αλλά και την κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο. «Οι αγορές εκτιμούν ότι θα τηρήσει την ίδια στάση λέγοντας ότι η πολιτική θα καθοδηγηθεί από το ρυθμό της ανάπτυξης στην οικονομία και στην αγορά εργασίας» δήλωσε ο Χιροκάζου Καμπέγια, της Daiwa Securities.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Software η οποία βουλιάζει 14% καθώς η γερμανική εταιρεία λογισμικού προχώρησε σε υποβάθμιση του στόχου πωλήσεων για το 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v