Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο η Ευρώπη με βουτιά 4% στη Λισαβόνα

Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Banco Espirito Santo και της μητρικής της. Σενάρια για κατάθεση αίτησης προστασίας από τους μετόχους. Ισχυρές πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα της περιφέρειας.

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως τα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης με την προσοχή όλων να επικεντρώνεται στην πολύκροτη υπόθεση της Espirito Santo.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,53% στις 9.657 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,53% στις 4.293 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,86% στις 6.662 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει πτώση 2,55% στις 10.472 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI βουλιάζει 4,27% στις 6.099 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 2,65% στις 20.331 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,3% στις 335.62, στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών. Πρόκειται για την 5η συνεχόμενη συνεδρίαση του δείκτη στα κόκκινα.

Η Πορτογαλία καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Αύγουστο του 2011. Οι επενδυτές φαίνεται πως στρέφουν την προσοχή τους στις υψηλές αποτιμήσεις που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο από το 2009, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται να θυμίσουν σε όλους ότι ενδεχομένως η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη να καταγράφει πτώση 2,2%. Η μετοχή της Banco Espirito Santo βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, καθώς ο βασικός της μέτοχος, η Espirito Santo International που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, συζητά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση προστασίας από τις πιστωτές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Diario Economico.

Η Espirito Santo Financial Group ανακοίνωσε πως προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης των δικών της μετοχών. Στη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος αναφέρει ότι η αναστολή της διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε «στις συνεχιζόμενες ουσιαστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο βασικός μέτοχος, η Espirito Santo International», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Εν συνεχεία, το μεσημέρι καθώς κλιμακωνόταν το "ξεπούλημα", η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Λισαβόνας ανακοίνωσε αναστολή διαπραγμάτευσης και για τη μετοχή της τράπεζας Banco Espirito Santo.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας επέβαλε προσωρινή απαγόρευση του short selling προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πωλήσεις πανικού τόσο για τις μετοχές του ESFG όσο και για τη μετοχή της BES. 

«Τα προβλήματα της Espirito φέρνουν ξανά στο φως τα ερωτήματα για τη γενικότερη κατάσταση των τραπεζών της περιφέρειας και για τους μηχανισμούς που ακόμη αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση των ιδρυμάτων που έχουν προβλήματα» δήλωσε ο Jim Reid, της Deutsche Bank.

Ο Antonio Roldan της Eurasia Group, πάντως, εξηγεί πως το sell off πυροδοτήθηκε από αβεβαιότητες που σχετίζονται αναφορικά με την έκθεση της BES στον ευρύτερο όμιλο της Espirito Santo. Δήλωσε επίσης ότι η ίδια η BES φαίνεται πως έχει «συγκριτικά υγιή θέση» και πως είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και προστατευμένη» από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες του ομίλου.

Έντονες πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της περιφέρειας. Τα yields στα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας εκτινάσσονται εξαιτίας της κρίσης στον κορυφαίο τραπεζικό οίκο της χώρας. Το yield στο 10ετές πορτογαλικό ομόλογο εκτινάσσεται 24 μονάδες βάσης στο 3,99% στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Tradeweb.

Το yield στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας εκτινάσσεται επίσης και ενισχύεται 20 μονάδες βάσης στο 6,28%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v