Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και πτώση 3,5% για την Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων. Τι περιμένουν οι αναλυτές από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες με εντονότερες τις πιέσεις στις τράπεζες. Οι αναφορές σχετικά με την Commerzbank, η νευρικότητα για τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα νέα δυσοίωνα οικονομικά μεγέθη προβληματίζουν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,48% στις 9.858 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,47% στις 4.384 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 6.817 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,7% στις 10.812 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 1,6% στις 6.606 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 1,19% στις 21.020 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι τιμές των τραπεζών, καθώς ο ξένος Τύπους αποκαλύπτει ότι οι αμερικανικές αρχές, μετά το πρόστιμο ρεκόρ που επέβαλαν στη γαλλική ΒΝΡ, τώρα στρέφονται στη γερμανική Commerzbank. Τα δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις των δύο πλευρών, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη γερμανική τράπεζα για συναλλαγές σε χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων. Το Bloomberg αναφέρει επίσης πως για τον ίδιο λόγο, έχει ξεκινήσει έρευνα για την Credit Agricole, τη Societe Generale, την Deutsche Bank και την ιταλική Unicredit. Η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί 3,5% και της Deutsche Bank 0,5%.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στα εταιρικά αποτελέσματα, ειδικότερα στις ΗΠΑ. Η Alcoa είναι η πρώτη που ανακοινώνει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Ακολουθούν πολλές ακόμη μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,2% σε μέσο όρο στο τρίμηνο. Ορισμένοι επενδυτές ωστόσο τρέφουν ελπίδες για διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.  

Από το μέτωπο της οικονομίας, η βασική είδηση της ημέρας αφορούσε το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκαν περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v