Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο και οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες. Οι αρνητικές εκπλήξεις για τη γερμανική οικονομία και η προειδοποίηση της Κριστίν Λαγκάρντ. Η προσοχή στρέφεται τώρα και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ευρεία άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία αιφνιδιάζουν.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,18% στις 9.992 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% στις 4.451 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,15% στις 6.862 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,56% στις 10.947 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,03% στις 6.761 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,28% στις 21.497 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν ευρεία άνοδο με τον MSCI All World να απογειώνεται σε νέο ιστορικό υψηλό, κυρίως λόγω των απροσδόκητα θετικών μηνυμάτων από την οικονομία, με μείωση της ανεργία στις ΗΠΑ στο 6,1%.

Αυτή η εβδομάδα πάντως ξεκίνησε με αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία. Νωρίτερα ανακοινώθηκε πως η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Μάιο σε μηνιαία βάση κατά 1,8%. «Είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο μετά το ισχυρό πρώτο τρίμηνο» εξηγεί ο Ioan Smith της KCG.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν δήλωσε τόσο αισιόδοξη για την αμερικανική οικονομία. Τόνισε ότι οι επενδύσεις παραμένουν αδύναμες και πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί πως επίκειται υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα εταιρικά αποτελέσματα ώστε να εξακριβωθεί εάν στηρίζουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών. Αυλαία στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου ανοίγει την Τρίτη με την Alcoa.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v