Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές

Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών σημείωσαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές. Κέρδη 3,9% για την BNP Paribas. Άλμα 8,6% για την Monte Paschi. Σε υψηλό έξι ετών έναντι του δολαρίου η βρετανική λίρα.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, με τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας να αντισταθμίζουν την ανακοίνωση για την μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης στην ευρωζώνη βρέθηκε σε χαμηλό 7 μηνών, ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά η εκτίμηση για την ανεργία στο 11,6%

Στην πρώτη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου του 2014, ο Stoxx Europe 600 κινήθηκε 0,9% υψηλότερα στις 344,89 μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 29 Απριλίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,88% στις 6.803 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 9.902 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε 0,86% στις 4.461 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινήθηκε 1,32% υψηλότερα στις 21.653 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX αυξήθηκε 0,60% στις 11.008 μονάδες.

Άνοδο 3,6% κατέγραψε η μετοχή της BNP Paribas, μετά το πρόστιμο $8,9 δισ. που επιβλήθηκε στην γαλλική τράπεζα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η μετοχή της BNP έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με απώλειες 10%. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν απειλείται η βιωσιμότητά της και πως ήδη έχουν βρεθεί οι λύσεις. Αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν τώρα πως η συγκεκριμένη μετοχή μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών, ενώ διατυπώνονταν πολλά σκληρά σενάρια για την καμπάνα προς την ΒΝΡ (ακούστηκε ακόμη και η απειλή για πρόστιμο 16 δισ. δολ).

Άλμα 8,6% σημείωσε η μετοχή της ιταλικής Monte dei Paschi, μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το ευρώ διολίσθησε έναντι του δολαρίου, ενώ η βρετανική λίρα συνέχισε το ανοδικό σερί σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 έναντι του αμερικάνικου νομίσματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v