Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά το 4ήμερο πτωτικό σερί. Σταθεροποιητικά οι αγορές παρά τη σοκαριστική μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ. Τα νέα σενάρια για τις κινήσεις της Fed. Κάθετη πτώση για την Barclays με τη νέα αγωγή από τις ΗΠΑ.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις και ενώ οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για τις ΗΠΑ μετά την αιφνιδιαστική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,02% στις 9865 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 4461 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,12% στις 6.742 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,5% στις 11.022 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,21% στις 6968 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,08% στις 21.461 μονάδες.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,2% ενώ τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις υποχώρησε συνολικά κατά 1,8%.λ Αιτία ήταν η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον κίνδυνο γενίκευσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ΡΜΙ στην ευρωζώνη, όσο και το αμερικανικό ΑΕΠ, δεν ήταν τα προσδοκώμενα.  

Η τρίτη και τελική μέτρηση για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξε συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο. Η δυσμενής μέτρηση ήταν έως ένα βαθμό αναμενόμενη, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%, ενώ η δεύτερη μέτρηση είχε δείξει μείωση κατά 1%.

Οι αγορές όμως, φαίνεται πως δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από αυτή την εξέλιξη. Ένας λόγος είναι πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ αποδίδεται σε προσωρινούς παράγοντες όπως οι κακές καιρικές συνθήκες. «Η άμεση ανάκαμψη των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναμένεται ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους» γράφουν οι αναλυτές της Wells Fargo.

Παράλληλα όμως, οι αγορές εκτιμούν ότι η μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ θα αναγκάσει τη Fed σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αρκετοί αναλυτές πάντως, είναι ακόμη επιφυλακτικοί και αναμένουν τα σημερινά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Από πλευράς συγκεκριμένων μετοχών, ξεχωρίζει η μετοχή της Dialog Semiconductor και της AMD με κέρδη υψηλότερα του 6% καθώς οι δύο εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών δήλωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης. Στον αντίποδα, η μετοχή της Barclays βρίσκεται καταγράφει βουτιά 3,4% καθώς η εισαγγελία της Νέας Υόρκης κατέθεσε νέα αγωγή εναντίον της βρετανικής τράπεζας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v