Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά οι ευρωαγορές - Νέα άνοδος στο Brent

Στο κόκκινο οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Κάτω από το $1,36 το ευρώ. Αιφνιδιαστική υποχώρηση των δεικτών ΡΜΙ στην ευρωζώνη. Στο στόχαστρο η ΒΝΡ καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ. Σε ανοδική τροχιά ο μαύρος χρυσός.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας είναι η βασική αιτία για το αρνητικό πρόσημο στους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,38% στις 9.948 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,36% στις 4.525 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,41% στις 6.794 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,16% στις 11.137 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατά 0,77% στις 7.044 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,13% στις 21.738 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ του ιδιωτικού τομέα ευρωζώνης αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για τις αγορές καθώς διαμοφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει τουλάχιστον αμετάβλητος. Ο μεγάλος ασθενής αποδεικνύεται η Γαλλία, όπου ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ βυθίστηκε περισσότερο σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων. Και τα στοιχεία για τη Γερμανία, όμως, αποδεικνύονται χαμηλότερα των προσδοκιών. 

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε υποχώρηση του ευρώ, κάτω από το 1,36 δολ. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα  υποχώρησε στο 1,3592 δολ. μετά την ανακοίνωση των δεικτών.

Παράλληλα, οι τιμές του μαύρου χρυσού εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, καθώς οι τζιχαντιστές κερδίζον έδαφος στο Ιράκ, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί ότι η κρίση μπορεί να επηρεάσει και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου Brent για συμβόλαια Αυγούστου ενισχύεται κατά 0,7% στα 115,18 δολ. ανά βαρέλι. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού για συμβόλαια Αυγούστου ενισχύεται κατά 62 σεντς, στα 107,45 δολ. ανά βαρέλι.

«Το κλίμα επηρεάζεται από τον γεωπολιτικό κίνδυνο» εξηγεί ο Manish Sing της Crossbridge Capital και συμπληρώνει: «Η επιδείνωση στον μεταποιητικό κλάδο ευρωζώνης και ειδικότερα στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα στο Ιράκ, που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές πετρελαίου, πλήττοντας την κατανάλωση, είναι τροχοπέδη στην αγορά».

Στην ανοδική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού συνέβαλε και ο κινεζικός κλάδος μεταποίησης, του οποίου οι ανάπτυξη ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC Holdings Plc/Markit, ενισχύθηκε τον Ιούνιο στο 50,8 από 49,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ανάκαμψη στο 49,7. Μετά από μακρά περίοδο συρρίκνωσης δραστηριοτήτων, ο δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω από το όριο του 50, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει ανώμαλη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Τα στοιχεία αυτά δημιούργησαν θετικό κλίμα για τον μεταλλευτικό κλάδο. Ο κλαδικός δείκτης Stoxx 600 είναι ο μόνος που ενισχύεται με άνοδο 0,9%. Η μετοχή της Rio Tinto καταγράφει κέρδη 2,3% και της BHP Billiton 1,7%. 

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων, ξεχωρίζει η μετοχή της Alstom με κέρδη 1,1% καθώς όλα δείχνουν πως προχωρά το deal με την General Electric. Στον αντίποδα, πτώση 0,8% καταγράφει η μετοχή της ΒΝΡ Paribas καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν πως σφίγγει ο κλοιός για επιβολή προστίμου έως και 9 δισ. δολ. προς τη γαλλική τράπεζα από τις αμερικανικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v