Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις. Δεύτερη αρνητική έκπληξη στην οικονομία. Αιφνιδιαστική υποχώρηση του δείκτη Ifo στη Γερμανία. Άλμα 5,7% για τη Syngenta και σενάρια για εξαγορά από τη Monsanto.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς υπήρξαν νέα δυσοίωνα στοιχεία για την ευρωζώνη, μετά τη χθεσινή αρνητική έκπληξη από τους δείκτες ΡΜΙ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,03% στις 9.917 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,13% στις 4.521 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατά 0,32% στις 6.823 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,17% στις 11.098 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί 0,75% στις 7.013 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MΙΒ καταγράφει πτώση 0,28% στις 21.695 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO για τη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 109,7 τον Ιούνιο, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως ένδειξη επιβράδυνσης της μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη. 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις επιχειρηματικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, η μετοχή του ελβετικού ομίλου Syngenta καταγράφει μίνι ράλι 5,7% καθώς δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Monsanto εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς.

Ήπιες πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός κλάδος ακολουθώντας κατά πόδας την τιμή του μαύρου χρυσού. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά περίπου 50 σεντς, στα 113,62 δολ. ανά βαρέλι καθώς έγινε σαφές ότι η προέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ δεν απειλεί τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.    

Στο Ντουμπάι, συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση. Ο δείκτης DFM έκλεισε σήμερα με βουτιά 6,67%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του δείκτη από τον προηγούμενο Αύγουστο, ενώ ενδοσυνεδριακά, είχε βρεθεί και στο -8,7%. Η αγορά του Ντουμπάι έχει μπει από τη Δευτέρα σε bear market καθώς καταγράφει πτώση μεγαλύτερη από 20% από το ζενίθ της 6ης Μαΐου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v