Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόστιμο για τους περισσότερους δείκτες. Η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ. Νευρικότητα για τα αμερικανικά μεγέθη και προβλέψεις για συρρίκνωση ΑΕΠ 1,7% το α' τρίμηνο. Στο στόχαστρο GDF Suez και Banco Comercial Portugues.

Πτωτικά κινούνται για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς εντείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,42% στις 9896 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,7% στις 4486 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,61% στις 6.743 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,68% στις 11.030 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 1.62% στις 7028 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,1% στις 21.618 μονάδες. 

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της GDF Suez με πτώση 3% καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση μετοχών αξίας 1,79 δισ. ευρώ. Κάθετη πτώση 5,2% καταγράφει και η μετοχή της Banco Comercial Portugues, καθώς δήλωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,25 δισ. ευρώ.

Ο βασικός προβληματισμός δημιουργείται στις αγορές από τις νέες εξελίξεις αναφορικά με το Ιράκ. Μαχητικά αεροπλάνα της Συρίας βομβάρδισαν θέσεις στο δυτικό Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι. Η είδηση αυτή προκάλεσε έντονη νευρικότητα, καθώς μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας και σε γειτονικά κράτη.

«Η ένταση στο Ιράκ έχει επισκιάσει τα σχετικά καλά οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα» εξηγεί ο Lorne Baring της B Capital Wealth Management και συμπληρώνει; «Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη και την αμερικανική εξωτερική πολιτική και για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σε όρους οιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης σε αντιδιαστολή με τη διπλωματία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής». Οι τζιχανιστές επιτέθηκαν εναντίον μίας μεγάλης αεροπορικής βάσης ενώ έφταναν τα πρώτα αμερικανικά κλιμάκια στρατιωτικών συμβούλων στη χώρα.   

Παράλληλα, οι αγορές τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των κρίσιμων στοιχείων που αναμένονται σήμερα για την αμερικανική οικονομία. Συγκεκριμένα, η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει την τελική εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αλλά και το συνολικό δείκτη ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ. «Υπάρχουν φόβοι ότι οι πτωτικές αναθεωρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% ενώ στη δεύτερη εκτίμηση ανακοινώθηκε συρρίκνωση 1%» σχολιάζουν οι Financial Times. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v